DEVENTER – Het Speelgoedmuseum organiseert op zaterdag 10 februari 2024 een knutselmiddag rondom de foekepot, een oud volksmuziekinstrument. Tijdens de inloopmiddag, voorafgaand aan het carnaval, maak je zo een eigen instrument.

Carnaval
“Foekepotterij, foekepotterij, geef me een centje dan loop ik voorbij. Ik heb geen geld om brood te kopen, daarom moet ik met de foekepot lopen”, luidde het bekende versje op straat tijdens de 16e eeuw. Op de avond voor carnaval trokken kinderen zingend met dit versje en gewapend met de foekepot langs de deuren. Een echte foekepot bestond uit een aardewerken pot met een vlies erover gespannen, met daarin een stok. Door aan het stokje te trekken ontstond een zoemend geluid. Tijdens de inloopmiddag laat je je creativiteit de vrije loop en maak je een eigen unieke foekepot.

Over de activiteit
De knutselmiddag rondom de foekepot wordt georganiseerd in het Speelgoedmuseum, gevestigd aan de Brink 47 te Deventer. De activiteit vindt plaats in de Werkkamer van het museum, start om 12.00 uur en eindigt om 14.00 uur. Bezoekers hebben een geldig ticket voor het museum nodig. Deelname aan de activiteit is gratis.

Alle informatie over het Speelgoedmuseum en de activiteit is te vinden op hetspeelgoedmuseum.nl.

Vorig artikelFeestelijke oplevering 75 sociale huurappartementen Havenkwartier
Volgend artikel15 jaar Turnaround in Diepenveen