DEVENTER – Op zaterdag 30 maart is de IJssel het toneel van een waar titanengevecht. De Deventer Sloeproeivereniging Daventre Portu – met ruim 155 leden de grootste sloeproeivereniging in Nederland – opent het roeiseizoen met haar eigen sloeproeiwedstrijd op de IJssel.

Spektakel op de IJssel

De IJsselslag is een race met een lengte van 12,6 km. Aan de sloeproeiwedstrijd van Daventre Portu nemen 27 sloepen deel. Dat betekent dat er 243 mannen en vrouwen de slag op de IJssel met elkaar aan gaan. De start vindt plaats ter hoogte van de jachthaven van Deventer. Er wordt stroomopwaarts richting Zutphen geroeid. 500 meter na de A1 komt het keerpunt en wordt er stroomafwaarts terug geroeid met de finish in de jachthaven. De slag om de IJssel is daarmee op elke plek langs de IJssel tweemaal in volle glorie te bewonderen. Als extraatje wordt er in de wedstrijd, vanaf de Wilhelminabrug tot aan de Spoorbrug, een ‘brug tot brug sprint’ ingebouwd en gaan met de finish in zicht nog ‘even’ alle remmen los! Alle teams die de sprint binnen de 5 minuten afronden krijgen een eervolle vermelding.

Sloeproeien is een zeer fysieke sport en staat garant voor een heus spektakel waarbij de roeiers het uiterste van zichzelf vragen. De IJsselslag belooft dan ook een waar slagveld te worden. Voeg daarbij de vele mooie plekjes langs de IJssel en de toeschouwers hebben een fantastisch zicht om dit zwaar bevochten evenement gade te slaan.

Sloeproeien

Sloeproeien is een tak van de sport roeien waarbij soms gebruik wordt gemaakt van originele reddingssloepen van schepen of walvisjagers. Er zijn 6-, 8-, 10- en zelfs 12-persoons roeisloepen. Er worden ook roeisloepen speciaal voor wedstrijden gebouwd. Het is een intensieve sport voor mannen en vrouwen die van een uitdaging houden. Het roeien in sloepen bestaat al honderden jaren en is inmiddels uitgegroeid tot een moderne sport. In Nederland roeien teams zich regelmatig de blaren op hun handen tijdens trainingen en wedstrijden. Sloeproeien is een zeer boeiend schouwspel, waarbij de zware houten sloepen worden bemand door meestal 8 roeiers en een stuurman of stuurvrouw.

Start 12.30 uur Jachthaven Deventer, einde wedstrijd 15.00 uur | www.daventreportu.nl

De IJsselslag 2024 is mede mogelijk gemaakt door: Continental Car Parks – rbk group – Vrielink Makelaars – Van Oldeniel Groep – Drukkerij Rijser – Havensloep Deventer en het Deventer Nieuws.

Vorig artikelMountainbiketocht voor het goede doel
Volgend artikel‘Bijdragen aan een stukje betere wereld? Natuurlijk!’