Aan de vooravond van de 4-mei-herdenking wordt op zaterdag 27 en zondag 28 april in het  Etty Hillesum Centrum een Open Joodse Huizen-weekend georganiseerd. Tijdens dit weekend wordt in herinnering gebracht dat Deventer Joodse families in ‘40-‘45 huis, haard en huisraad moesten achterlaten en op transport werden gesteld. Dit jaar is er speciale aandacht voor de Joodse huizen in het Bergkwartier: de buurt waar onder meer de schrijfster Etty Hillesum en de radioverslaggever Han Hollander hebben gewoond.

De 4- mei herdenking is dit jaar ‘kwetsbaar’ door de oorlogen in Ukraine en in de Gazastrook.
Hoewel het massa’s mensenlevens, gewonden, getraumatiseerden en ontheemden kost, heeft de mensheid het voeren van oorlogen nog niet afgeleerd. Er is een opleving van de vredesbeweging nodig.
Het weekend in het Etty Hillesum Centrum begint op zaterdagavond 27 april met anti-oorlogsliederen van de Joden Bertolt Brecht en Hanns Eisler. Theatermaker Allard van Lenthe vertaalde de gedichten en Hanneke Evink (zang) en Juul Beerda (accordeon) brengen ze in een concert van 50 minuten.

Op zondag 28 april overdag is er in het Etty Hillesum Centrum een film over de onderduik van twee Joodse kinderen en een vertelling door Ilse Roelofsen van het Marga Minco verhaal ‘Het adres’.  
‘Het adres’ gaat  een Joodse vrouw die de oorlog heeft overleeft en op bezoek gaat bij degene die het huisraad van haar moeder in bewaring heeft genomen. De middag wordt afgesloten met een optreden van het Deventer Klezmerkoor Lechayem.

Vorig artikelPubliek warmtenet Deventer maakt warmte betaalbaar
Volgend artikelGedicht ‘Ode aan het station’ krijgt permanente plaats in het station