DEVENTER – De 100-jarige Nick Janicki uit Canada, de laatst nog in leven zijnde bevrijder van Deventer, krijgt een eervolle vermelding in het Gulden Boek van Deventer. Daarbij ontvangt hij ook een zilveren erepenning, voorzien van het wapen van Deventer.

Het is de gemeenteraad die besluit om een burger, bedrijf of instelling te vermelden in het Gulden Boek. Dit gaat samen met het toekennen van een erepenning. Het Gulden Boek van Deventer bestaat sinds 1945.

T.G. Gibson

De eerste die in het Gulden Boek werd ingeschreven was Thomas Graeme Gibson (1908-1986), de Canadese legerofficier onder wiens leiding Deventer werd bevrijd. De T.G. Gibsonstraat is naar hem vernoemd.

80 jaar vrij Deventer

“Volgend jaar vieren we 80 jaar vrijheid”, licht burgemeester Ron König toe. “In de aanloop naar dat jubileumjaar, staat de vermelding van Nick Janicki in het Gulden Boek ook symbool voor de waardering en erkentelijkheid van de Deventer gemeenschap voor álle bevrijders. De pagina’s van T.G. Gibson en Nick Janicki markeren in het Gulden Boek de ontwikkeling van 80 jaar vrij Deventer.”

Bevrijding

Op 10 april 1945 werd Deventer bevrijd door eenheden van de 7e Canadese infanteriebrigade. Nick Janicki maakte onderdeel uit van het Canadian Scottish Regiment, dat verantwoordelijk was voor de bevrijding van het centrum van Deventer. Op en rond de bevrijding van Deventer kwamen 9 leden van het regiment om het leven en 35 leden raakten bij schermutselingen gewond.

Deventer bruid

De band tussen Deventer en Nick Janicki kreeg in 2002 een nog diepere, persoonlijke lading. Hij trouwde dat jaar met Derthie (‘Dorothy’) Wolthuis, die hij tijdens de bevrijding in Deventer had leren kennen.

100e verjaardag

Janicki was vorig jaar nog in Deventer aanwezig op de plechtigheden op 4 en 5 mei. In september vorig jaar vierde hij zijn 100e verjaardag thuis in Canada, waarbij honderden felicitaties, kaarten en brieven uit Deventer hem bereikten. 

De familie van Janicki heeft laten weten dat hij dit jaar niet naar Nederland is gekomen, omdat hij alles op alles zet om volgend jaar de 80e Bevrijdingsdag in Deventer mee te vieren.

Vorig artikelMikondo statiegeldactie
Volgend artikelVerkeer op A1 tijdelijk over parallelbaan op knooppunt Beekbergen