maandag, 11 december 2023

Stichting ZonDeventer heft zich op

DEVENTER – In 2011 is stichting Zon Deventer opgericht om de installatie van zonnepanelen in Deventer te stimuleren. Dat was toen hard nodig met subsidie en voorlichting.

Zes jaar later is zonne-energie goedkoop en breed geaccepteerd. Het bestuur ziet geen reden om nog langer door te gaan en heft de stichting op. Het bedrag dat overblijft na opheffing wordt geschonken aan stichting De Ulebelt.

De aanleiding voor de oprichting van stichting Zon Deventer was een subsidie van de provincie Overijssel. Alleen een collectief van particulieren kwam in aanmerking voor subsidie voor het installeren van zonnepanelen. Stichting Zon Deventer heeft met succes de aanvraag georganiseerd voor particulieren in de gemeente Deventer. Na drie subsidierondes voor deelnemers van de provincie Overijssel, ging de stichting door met informatieavonden en voorlichting over zonnepanelen omdat daar veel behoefte aan was.  

De laatste twee jaar loopt de belangstelling voor de voorlichtingsavonden terug. Zonnepanelen zijn steeds betaalbaarder en niet meer zo bijzonder. Op internet is goede informatie te vinden over zonne-energie. Stichting Zon Deventer is daardoor overbodig geworden. De afgelopen jaren heeft de stichting vele particulieren geholpen bij de installatie van zonnepanelen. Het bestuur heft dan ook met een tevreden gevoel de stichting op.  

Voorzitter Jankees Klapwijk: “In 6 jaar tijd hebben we ruim 500 inwoners van Deventer, Bathmen en Diepenveen geholpen. In totaal zijn dankzij de stichting zo’n 6.000 zonnepanelen geïnstalleerd. Een zichtbare en meetbare bijdrage aan de energietransitie die zo hard nodig is. Daar zijn wij als bestuur erg trots op. En dan te bedenken dat dit alleen de harde cijfers zijn. Er zijn ook bezoekers van onze informatieavonden die uiteindelijk via een andere route hun zonnepanelen hebben laten installeren. De echte impact van Zon Deventer is dus nog wat groter.”. Deventer scoort ruim boven het landelijk gemiddelde als het gaat om geïnstalleerd vermogen. Stichting Zon Deventer heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. Op één van de laatste informatieavonden heeft de stichting haar kennis overgedragen aan de energiecoaches van het Energieloket Deventer. 

Voor de collectieve inkoop van zonnepanelen had de Stichting afspraken met Bonk Elektro en Atama Solar Energie met een kleine commissievergoeding ter dekking van de onkosten. Uiteraard kunnen particulieren nog steeds bij hen terecht. Na opheffing van stichting Zon Deventer blijft een bedrag over van ongeveer 1000 euro. Dat bedrag wordt geschonken aan stichting De Ulebelt. Op vrijdag 22 december om 9.30 uur zal het stichtingsbestuur het bedrag officieel overhandigen aan Kor Braams van De Ulebelt. 

error: Content is protected !!