DEVENTER – Het jubileumjaar is geopend! Zeker 10.000 Deventenaren werden vrijdagavond 5 januari getrakteerd op een licht- en vuurwerkshow én op het speciaal voor het jubileumjaar geschreven lied door Rob Dekay.

De Opening startte met de aankomst van de twee Angelsaksische missionarissen Lebuïnus en Marcellinus. Twee acteurs liepen in witte gewaden over de Wilhelminabrug met in hun hand een fakkel. Vanaf deze scene ging het verhaal verder in de tijd en passeerden onder andere de Franse invasie, de muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck en Go Ahead Eagles de revue. Burgemeester Andries Heidema hield een toespraak waarin hij benadrukte dat niet alleen Lebuïnus Deventer stichtte, maar vooral de Deventenaren zelf.

Tevreden
Zo heet het nummer van Deventer zanger Rob Dekay over zijn jarige stad. Deventenaren konden het tijdens de Opening voor het eerst beluisteren. Dekay zong vanuit de lucht – een schaarlift – de mensen toe die op het feest waren afgekomen. Het jubileumnummer verwijst op symbolische wijze naar de Hanzestad. Zo is de titel een anagram van Deventer, en bevat het nummer frases als ‘het water is haar ader, de IJssel is haar bloed’ en ‘ze zet de boel op stelten en houdt van een goed boek’.

De Opening is het begin van een reeks activiteiten en evenementen die allemaal in het teken staan van de jarige stad. Op de website www.deventer1250.nl vind je een overzicht van deze evenementen.

Vorig artikelWie of wat leidt Europa door de transitie naar de Nieuwe tijd
Volgend artikelAmbachtelijk zeefdrukken bij Atelier OPNIEUW & Deventer 1250 jaar