Hoe is het toch mogelijk…
Hoe is het toch in vredesnaam mogelijk dat Go Ahead Eagles in zo’n verval is geraakt? Als oprecht Kowet supporter doet dat pijn. Misschien nog meer pijn doet de gelatenheid die eromheen hangt. Dit is dus al voor het tweede opeenvolgende seizoen, want diezelfde sfeer hing er afgelopen seizoen ook al vrij vlot als een klamme deken overheen. In de afgelopen weken heb ik veel mensen gesproken, belangstellenden, supporters, mensen van de club. Allemaal over de Eagles, zoals het er nu voorstaat. Ik kan ze geen sluitende verklaring geven. Ik kijk er op, een beetje in, maar het blijft giswerk. Iedere keer klinkt weer diezelfde vraag: “Hoe is het toch mogelijk?” De samenstelling van de selectie zelf is erg riskant geweest, veel te veel spelers met een krasje. Op papier zag het er niet gek uit, maar daar wordt nooit een duel beslist. Het waren er simpelweg te veel! Alleen doelman Stevens heeft zich geprofileerd, de rest is al weg of moddert nu mee in de nieuwe situatie. Het heeft enorm veel geld gekost, echt veel. Iemand riep deze week nog de periode ‘Martien Vreysen’ als synoniem, maar dat gaat mij ietwat te ver.

Hoe is het toch mogelijk dat in de winterstop Jan van Staa wordt aangesteld, die trots vertelt dat hij gelooft in 4-3-3. Het hoort bij Go Ahead Eagles roept hij direct en de fans snorren tevreden. Samen met de club worden er dan buitenspelers aangetrokken, maar ook verrassend veel verdedigers. Want, zo is de conclusie, verdedigend zat het ook niet snor. Maar we zijn 2½ maand verder en de problemen zijn alleen maar groter geworden. Hoe is het toch mogelijk dat er spelers zijn gehaald die niet presteren? Is er slecht gescout, is er verkeerd gegokt, of ligt het aan de club? Ik weet het niet, maar ik hoor Van Staa wel iedere week zoeken naar excuses, een beetje clichématig zelfs. Blessures, niet ingespeeld, geen ritme, wennen aan niveau en elkaar. Waarom dan weer zoveel risico genomen, waarom niet verder bouwen met de bestaande spelers. Van Staa is mede verantwoordelijk voor het aankoopbeleid deze winter, daarom snap ik zijn excuses niet goed. De jongens hebben absoluut geen vertrouwen, passen liever breed en achteruit. Daarmee is het allemaal erg voorspelbaar. Er staat ook geen team op het veld, iedereen lijkt maar wat te doen. Al drie keer paste Van Staa het systeem aan en wil nu met vijf verdedigers gaan spelen omdat er teveel tegendoelpunten vallen. Een blok achterop is zijn fundament. Hoe is het toch mogelijk dat er, in zo’n kort tijdsbestek, weer van systeem wordt gewijzigd? Dat levert nooit duidelijkheid op, geeft nimmer vertrouwen en de achterban durft bijna niet meer te kijken. Hoe is het toch mogelijk dat het zover heeft kunnen komen, volledig terug bij af? Het moet komend seizoen veel beter, volledig anders. Het voelen en ervaren van zoveel teleurstelling, het hart van de club lekt veel bloed, de berusting is eigenlijk het overlijden van de club. Ondanks enkele promoties is er voorlopig alleen nog maar een fikse achteruitgang in sportieve resultaten. De druk op het komende seizoen is hierdoor wel heel erg hoog, met een enorme verantwoording voor de huidige en nieuwe beleidsbepalers aan de Vetkampstraat, ik benijd ze niet…