Het voordeel van de winter is toch wel een overheerlijke stamppot ovenschotel met bijvoorbeeld zuurkool, boerenkool of andijvie. Het leuke is om dat iedere keer weer op een andere manier te maken. Vandaag een lekker recept voor stamppot zuurkool, maar dan met blokjes ananas, spekjes en een laagje kaas erover. Je maakt het nog lekkerder met een verse rookworst erbij.

Benodigdheden:

1 kilo aardappelen

Een scheut melk

zout

peper

klontje boter

400 gr zuurkool

250 gr spekblokjes

blikje ananasblokjes

1 rookworst

150 gr geraspte kaas

paneermeel

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200﮿C. Schil de aardappelen en kook ze in ruim water met een snufje zout in ongeveer 20 minuten gaar. Bak ondertussen de spekblokjes uit.

Vervolgens gaan we de zuurkool koken in een kleiner pannetje en dit doe je in wat water en het vocht uit je blikje ananas, dit geeft de zuurkool een wat minder “scherpe” smaak.

Giet de aardappelen af en stamp ze met genoeg melk en een klontje boter tot een mooie gladde aardappelpuree. Breng dit eventueel op smaak met wat zout en/of peper.

Giet nu de zuurkool af en roer dit er doorheen en meng daarna de spekblokjes en de ananas door de stamppot. Doe de stamppot in een ovenschaal. Bestrooi dit met een mengsel van geraspte kaas en wat paneermeel. Zet de ovenschaal ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Verwarm ondertussen de rookworst in een pan met ruim water (net niet aan de kook).

Haal de schaal uit de oven en serveer de zuurkoolschotel met de verse rookworst.

Héérlijk!