Svenzovoort:
Over vier jaar zijn de Olympische Winterspelen in Beijing. Grote leider Xi Jinping heeft zijn handtekening al gezet onder een strak militair trainingsprogramma. China gaat in 2022 de meeste medailles binnenslepen. Op een slimme manier. Niet zoals de Russen in Sotsji. Die wisten dat hun sporters niet meer gevoelig waren voor oud-communistische bevelen. Dus hadden ze een lullig luikje verzonnen in een dopinglaboratorium om monsters te wisselen van de gedrogeerde Poetin-sporters.

PyeongChang imponeerde bij de technische openingsronde van twee uur. Alleen niet slim van die Koreanen om net als bij de Zomerspelen 2008 in Beijing trommelaars in te zetten. Daar gaat Xi tien keer overheen. Verder natuurlijk het bekende winterspelenritueel in eigen land. Eerst de opgeklopte mediagekte, dan het afwachtend Nederlandse volk en na de eerste gouden plakken: wat doen WE het weer goed. En plots was daar ook Carlijn uit Lettele! Paniek op de Randstedelijke redacties waar ze Twente regelmatig verwarren met de Achterhoek en op een blinde kaart Deventer niet kunnen aanwijzen. Ook Achtereekte vonden ze maar een gekke naam. Google Maps erbij en Lettele was gevonden. In de meeste berichten vermeldt als ‘Lettele bij Deventer’. Daar waren ze op het Stadhuis dan weer heel blij mee. Want ja, Lettele is een liefelijk plattelandsdorp in het Sallandse landschap maar dus wel gewoon Gemeente Deventer. En ja hoor, Carlijn werd voor Nederland onze Carlijn en voor Lettele ONZE Carlijn. Maar voor Deventer onze ONZE Carlijn. Ook de digitale reclamezuilen aan de stadsgrenzen feliciteerden Carlijn. Brood & Vrienten zongen het al: ‘als je wint heb je vrienden’. Geen besneeuwde bergtop te bekennen maar voor The Netherlands zit dat dus wel goed met al die wintermedailles. En dan is er natuurlijk ook het gezamenlijk verdriet als een van de torenhoge medailleverwachtingen niet uitkomt. Dan moet Nederland bijna collectief op de bank bij de psychiater. Laten we hopen dat in 2022 de 10 kilometer niet meer op het programma staat. Om plaats te maken voor de demonstratiesport Sneeuwbalgooien. Dan kunnen we onszelf weer normaal aankijken in de medaillespiegel. Zo niet, dan moeten wij vrezen voor een gevalletje Svenzovoort, Svenzovoort, Svenzovoort.

Vorig artikelChristenUnie maakt verkiezingsprogramma in eenvoudige taal
Volgend artikelHumanistisch verbond verkiezingspanel