DEVENTER – De VVD Deventer schrapt alle verkiezingsdebatten waar de partij DENK aan meedoet. Aanleiding zijn de uitspraken van partijleider Kuzu nadat de Tweede Kamer afgelopen week de Armeense genocide erkende. Fractievoorzitter en lijsttrekker Daaf Ledeboer: ‘De regering van Erdogan zet Nederlandse Kamerleden met een Turkse achtergrond weg als landverraders. Kuzu intimideert raadsleden en maakt zo een open debat onmogelijk. Wat ons betreft houden we de lange arm van Ankara buiten Deventer.’ Ledeboer beseft dat de VVD een ingrijpende beslissing heeft genomen: ‘Wij sluiten normaal gesproken nooit iemand op voorhand uit en gaan altijd het gesprek aan. We zien alleen niet goed hoe we in debat kunnen met de spreekbuis van een dictator die zijn invloed ook in Deventer doet gelden. DENK heeft zichzelf buitenspel gezet.’

De VVD verwacht dat andere partijen het voorbeeld volgen. ‘Wij staan pal voor onze normen en waarden’, zegt Ledeboer. ‘Voor een democratie waarin je het debat open en eerlijk voert, zonder intimidatie, waarbij duidelijk is waar je loyaliteit ligt. Dit overstijgt hoop ik de inhoudelijke verschillen tussen partijen. Het is nu eerst belangrijk dat we hier schouder aan schouder staan, en laten zien dat dit soort praktijken in Deventer geen plaats heeft.’

Vorig artikelVeel medailles bij zwemwedstrijden De Klup
Volgend artikelEus te gast in het kerkcafé