DEVENTER – Boomfeestdag werd dit jaar in Deventer uitgeroepen tot ‘bosfeestdag’. Kinderen plantten niet zomaar een paar bomen, maar een heel bos: een Tiny Forest. Een Tiny Forest is een klein bos, ter grootte van een tennisbaan. In dit dichtbegroeide bos staan wel dertig verschillende soorten bomen en heesters. Het Tiny Forest in Deventer ligt aan de Duikerstraat in het Gooikerspark. De meeste bomen werden in de ochtend geplant door ruim 120 kinderen van nabijgelegen scholen en kinderopvang. De kinderen hadden het vooraf in de klas al gehad over bomen. Zij maakten allemaal een briefje met een wens erop, die als wensenslinger in het kersverse bos werden opgehangen. In de middag plantten buurtbewoners de laatste boompjes.

Tiny Forest Gooikerspark heeft ook een buitenlokaal, waar kinderen les kunnen krijgen en buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Voor leerkrachten is een speciaal Tiny Forest lespakket ontwikkeld, zodat ze allerlei lessen kunnen geven rondom het bos. Initiatiefnemers van Tiny Forest Gooikerspark zijn De Ulebelt, gemeente Deventer, Het Groenbedrijf, De Bomenstichting, IVN Deventer en IVN Overijssel.

IVN Natuureducatie wil dat iedereen kan ervaren hoe leuk, gezond en belangrijk de natuur is. Met Tiny Forests brengt IVN Natuureducatie de natuur naar de leefomgeving van mensen. Doordat het bos samen met kinderen en buurtbewoners wordt gerealiseerd, is de betrokkenheid bij het bos groot. In de komende drie jaar wil IVN dan ook, samen met lokale initiatiefnemers, honderd Tiny Forests realiseren in Nederland.

Vorig artikelROC Aventus uit Deventer winnaar zorgdebat
Volgend artikelOpening expositie ‘Duurzaamheid in woord en beeld door kinderen’