dinsdag, 28 mei 2024

Buslijnbordje voor blinden en slechtzienden

DEVENTER – De bus die niet stopt omdat u te laat doorhebt dat er een bus passeert of niet goed kunt zien welk buslijnnummer het is: het is een bekend fenomeen bij mensen met een visuele beperking en chauffeurs. Bij beiden leidt dat tot frustratie. Yvonne van Geel, zelf slechtziend, bedacht er een oplossing voor: het zogenaamde buslijnbordje. Het bordje is inmiddels in samenwerking met Keolis Nederland en de CBB (Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden) in productie genomen. Het is een volledig geplastificeerd ringbandje op A5 formaat (ca. 15×20 cm). Er zitten 3x 10 kaarten in met de cijfers 0 t/m 9. Daarmee kan elk busnummer worden gemaakt. De kaarten zijn voorzien van braillecijfers voor mensen die niet kunnen zien. 

Gebruikers en chauffeurs zijn enthousiast over dit handzame product dat past in elke normale tas. Er kan een adressticker op bij verlies en na een regenbui kan het simpel worden afgedroogd. Vanaf nu weet elke passagier de chauffeur te melden welke bus er moet stoppen en staat er niemand teleurgesteld bij de halte de bus na te kijken.

De introductie van het buslijnbordje is afgelopen vrijdag tijdens de ZieZo-beurs. Yvonne van Geel is aanwezig in de stand van de samenwerkende oogpatiëntenorganisaties om het buslijnbordje te demonstreren. Daar kunt u tevens het bordje kopen voor een prijs van 10 euro. Het boekje is ook via de website www.keolis.nl te bestellen voor € 13,50. 

Vorig artikelFitstars biedt 50-plussers sportactiviteit
Volgend artikelWeerbericht maandag 12 maart
error: Content is beschermd!!!