‘Het maakt de deelnemers fysiek en mentaal sterker, weerbaarder en meer zelfredzaam’
DEVENTER – Een Nederlandse toptrainer, een Nederlandse toprolstoeltennisser, enthousiaste deelnemers, veel publiek en burgemeester Andries Heidema: daarmee kun je een uitstekende clinic rolstoeltennis organiseren. En dat is het dan ook op woensdagmiddag 28 maart in de tennishal in Bathmen. Iedereen kan terugkijken op een geslaagde middag!

Het regent pijpenstelen woensdag 28 maart. Daarmee dreigt de clinic rolstoeltennis bij TC Park Braband letterlijk in het water te vallen. Gelukkig biedt de tennishal in Bathmen uitkomst. Daar hoeven tennissers en de (vele) supporters zich niet nat te laten regenen en kan de clinic toch doorgang vinden. Lorraine Gerards (Esther Vergeer Foundation) en Wieke van der Arend (TC Park Braband) heten iedereen om een uur of drie welkom. Er wordt een toost uitgebracht op een mooie toekomst voor het rolstoeltennis bij de vereniging en dan is het tijd om de zaal in te gaan.

Leuke training

Trainer Stefan Aarts verzorgt – namens de Esther Vergeer Foundation – de clinic. Top-rolstoeltennisser Maikel Scheffers doet – samen met de deelnemers – met alle onderdelen mee. Van hem kunnen ze de kunst mooi afkijken. Via allerlei spelletjes, al dan niet met bal en racket,  wordt de vaardigheid van de deelnemers getest. ‘Ik vond het heel leuk’, lacht Benthe, die al een tijdje tennist bij Parc Braband. ‘Bij onze eigen trainingen zijn we vaak “gewoon” aan het tennissen, nu moesten we ook allerlei andere dingen doen.’

Burgemeester op bezoek

Burgemeester Andries Heidema komt ook een kijkje nemen. ‘Het is super om hier te zijn’, aldus de burgemeester. ‘Leuk om te zien dat er zo veel publiek is en hoe fanatiek en enthousiast jullie aan het sporten zijn. Wat fijn dat de Esther Vergeer Foundation, samen met TC Parc Braband en Iedereen Actief dit mogelijk maakt. En ook heel prettig dat jullie een droge plek gevonden hebben!’

Hij benadrukt dat er in Deventer al veel verenigingen zijn die een aanbod hebben voor aangepast sporten. ‘Mooi dat we rolstoeltennis daar nu aan toe kunnen voegen’, is zijn conclusie. Natuurlijk is er ook voor deze sport een ansichtkaart gemaakt met alle gegevens van rolstoeltennis (zoals die er is voor alle aangepaste sporten). ‘Deze kaart gaat op het stadhuis, en op heel veel plekken in Deventer in de display; zo is het voor iedereen mogelijk om te zien welk aanbod er is.’ De burgemeester overhandigt de eerste kaart aan Benthe, het is immer haar foto die er op staat!

Esther Vergeer Foundation

Lorraine Gerards is actief voor de Esther Vergeer Foundation, die inmiddels bijna vijftien jaar bestaat. ‘We werken op dit moment samen met 18 verenigingen en over een paar maanden zijn dat er 22’, vertelt ze. ‘Een vereniging die rolstoeltennis wil aanbieden moet de basis eerst op orde hebben: ze moet echt rolstoeltoegankelijk zijn en over een trainer beschikken die kan en wil werken met rolstoeltennissers. Als aan die voorwaarden wordt voldaan, komen wij in beeld.’

Bij TC Park Braband treft Lorraine een enthousiaste vrijwilliger in Wieke van der Arend, een geschikte trainer (Peter Everink) én al drie rolstoeltennissende meiden: Benthe, Aischa en Laura. Hoog tijd om ook als Esther Vergeer Foundation aan de slag te gaan. ‘Die aanloop is altijd heel arbeidsintensief; we benaderen scholen, revalidatiecentra, huisartsen, besturen van verenigingen, noem maar op. Hier in Deventer ligt een mooi netwerk Iedereen Actief. Ik heb heel veel samen met Kees (van Hoof, regiocoach) gedaan de afgelopen periode.’

Na die eerste clinic is het werk bepaald niet gedaan. Lorraine: ‘Want wat als je kind heeft meegedaan en wil blijven tennissen? Dan moet er nogal wat gebeuren. Wij nemen dan alle drempels die er nog voor kinderen zijn weg. We ondersteunen de vereniging, maar ook de ouders van de kinderen. Door bijvoorbeeld sportrolstoelen beschikbaar te stellen, maar ook door regelmatig contact te hebben met de ouders en de kinderen.’ Ze benadrukt het belang van sporten voor kinderen (en volwassenen) met een beperking. ‘Het maakt ze fysiek en mentaal sterker, weerbaarder en meer zelfredzaam. Dat is heel belangrijk, dat is waar we het voor doen!’

Goed voor de conditie

De veertienjarig Benthe is het eerste lid van TC Park Braband dat tennist in een rolstoel. ‘Op de basischool kreeg ze een tennisclinic van Peter Everink’, vertelt Welmoed Santema, haar moeder. ‘Ze deed mee in haar rolstoel en vond het heel erg leuk. Dat wilde ze wel blijven doen. Ik heb contact gezocht met Peter; die wilde haar wel les geven.’ Een tijdje blijft Benthe de enige rolstoeltennisser bij de vereniging, maar dan haakt ook vriendin Aischa aan. De meiden hebben elk een ander type van dezelfde aandoening, Osteogenesis imperfecta. OI is een erfelijke aandoening van het bindweefsel. Een van de bekendere gevolgen is het makkelijk breken van botten, maar de aandoening kan op veel meer onderdelen van het lichaam vervelende effecten hebben. Een goede sport vinden is dan best lastig. ‘Tennissen is fijn voor ze’, beaamt ook Janette Tieltjes, moeder van Aischa. ‘Ze komen lekker buiten en het is goed voor de conditie.’

Meedoen?

In een rolstoel kun je ook tennissen met tennissers zonder beperking. Daar zijn de spelregels op aangepast. Maar als het aan de Eshter Vergeer Foundation, TC Park Braband en Iedereen Actief ligt, komen er nog veel meer kinderen rolstoeltennissen bij de vereniging. Wil je een keer komen kijken? Neem dan contact op met TC Park Braband; e-mail: jeugd.tcparkbraband@gmail.com

Vorig artikelEen Goede Vrijdagmarkt in Deventer met een lentezonnetje
Volgend artikelGA Eagles wint van Helmond Sport