Burgemeester Andries Heidema zal de naam en het nieuwe bier onthullen
DEVENTER – Deventer bestaat maar liefst 1250 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum hebben de Koninklijke Grolsch en Davo Bieren samen een nieuw bier gebrouwen, ook wel ‘collaboration brew’ genoemd. Maar de collaboration gaat verder dan alleen het bier. De inwoners van Deventer zijn begin januari uitgedaagd om een naam voor het Deventer bier te verzinnen. Ruim 500 namen zijn ingestuurd, waarvan er slechts één is uitgewerkt in een logo en een etiket. Burgemeester Andries Heidema zal de naam, het logo en natuurlijk het speciaal gebrouwen bier onthullen op maandag 9 april in het proeflokaal van Davo Bieren aan de Sluisstraat in Deventer.

Nog spannender is wellicht dat het bier die namiddag ook voor het eerst geproefd kan worden. De brouwers van Grolsch en Davo zullen het bier voor het eerst vers uit de tank tappen en proosten met alle aanwezigen. De toegang is vrij en de deuren gaan open vanaf 17.00 uur. Het bier zal vanaf 10 april verkrijgbaar zijn vers van de tap in de horeca van Deventer, maar ook bij de slijterijen en in de supermarkt. In de week van 16 april verpakt Grolsch zelfs een flesje 1250 jaar Deventer bier mee in zijn kratten premium pils, zodat niemand ook maar iets hoeft te missen.

TROTSE BROUWERS

De brouwers van Grolsch en Davo Bieren zijn voor dit unieke bier teruggegaan in de bier-historie. In de middeleeuwen werd op grote schaal bier gebrouwen met havermout, gerstemout en tarwemout. Het brouwen met meerdere granen is de inspiratiebron geweest voor de bijzondere receptuur van de Dunkel Weizen, een amberkleurig bier met een ‘bite’ en de frisheid van Weizen. Kijk voor meer informatie op www.deventer1250.nl.

Vorig artikelOpeningsdag Paaskermis = eurodag
Volgend artikelColumn: Erik van Luttikhuizen – Sprookjes