maandag, 15 april 2024
FOTO: MBS

Deventer voelt weinig voor gemeentelijk vuurwerkverbod

DEVENTER – In Overijssel is weinig belangstelling voor het voorstel van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om gemeenten in de toekomst zelf te laten bepalen of ze binnen hun gemeentegrenzen een algeheel vuurwerkverbod willen invoeren. Op dit moment mogen gemeenten enkel nog bepaalde zones binnen een gemeente vuurwerkvrij maken.

Zo is burgemeester Annelies van der Kolk van Twenterand voorstander van landelijk verbod op knalvuurwerk, maar ziet zij een lokaal verbod niet zitten.  “Met gemeentelijke verboden krijg je de gekke situatie dat er aan de ene kant van de gemeentegrens wel vuurwerk afgestoken mag worden en aan de andere kant niet. Met het oog op duidelijkheid naar inwoners en slagvaardige handhaving is lokale regulering geen werkbare optie.” 

Handhaving lastig 

Ook Bort Koelewijn van Kampen voorziet problemen met de handhaving van lokale vuurwerkverboden. “Als ik een verbod invoer en mensen kunnen over de grens wel vuurwerk kopen, heeft dat weinig zin. Dat is moeilijk te handhaven.” 

Koelewijn juicht de discussie die door dit voorstel ontstaat wel toe. “Ik heb jaarlijks tienduizenden euro’s schade door vuurwerk, zowel aan gemeentelijke bezittingen als aan persoonlijke bezittingen.” De aanpak van illegaal vuurwerk heeft voor Koelewijn meer prioriteit. 

Goed plan, niet nodig 

Andere gemeenten geven aan het een goed plan te vinden, maar er geen gebruik van te zullen maken. “Het lijkt ons een prima voorstel, maar gekeken naar het aantal incidenten kennen wij relatief weinig overlast. De kans dat wij hier gebruik van gaan maken is daarom niet waarschijnlijk”, zegt Mathilde Korterink namens de gemeente Dalfsen. 

Ook Deventer gaat niet van het plan gebruik maken, als het er komt. “Wij denken dat een ruime meerderheid van de bevolking hier niet op zit te wachten”, zegt Maarten-Jan Stuurman. Alleen rond het Vogeleiland en de Ulebelt is volgens Stuurman behoefte aan een vuurwerkvrije zone.  

Carbidschieten 

De gemeente Wierden zegt niet van de mogelijkheid gebruik te zullen maken omdat de jarenlange traditie van carbidschieten dan ook verdwijnt. “Handhaving van het verbod lijkt makkelijk, maar is zeer arbeidsintensief. Overtreders zullen hierop anticiperen”, zegt adviseur Martin Boswinkel. Wierden maakt zich meer zorgen om illegaal vuurwerk uit het buitenland en de ongelijkheid tussen gemeenten bij deze regeling. 

Hardenberg focust zich op de risico’s van carbidschieten, maar verwacht niet dat het voorstel van minister Grapperhaus daarbij kan helpen. “Vuurwerkoverlast speelt binnen de gemeente Hardenberg in mindere mate. Vanuit de lokale politiek vormt vuurwerkoverlast hier vooralsnog geen issue.” 

Zwolle wil nog niet reageren op het voorstel voordat het verder is uitgewerkt. Enschede en Losser voeren eerst overleg over het voorstel met andere gemeenten. In Olst-Wijhe komt het thema pas in het najaar weer op de agenda. 

Vorig artikelGo Ahead Eagles rouwt om overlijden Bertus Zwerus
Volgend artikelVoetcomfort Deventer bestaat 5 jaar
error: Content is beschermd!!!