donderdag, 23 mei 2024
Foto Tilbo

Go Ahead Eagles rouwt om overlijden Bertus Zwerus

DEVENTER – Woensdag 11 april jl. is de voormalig keeperstrainer, jeugdbestuurslid en scout van Go Ahead Eagles, Bertus Zwerus op 77-jarige leeftijd overleden. Bertus Zwerus werkte bij Go Ahead Eagles onder illustere trainers als dr. František Fadrhonc, Joop Brand, Henk ten Cate en Dwight Lodeweges en leerde doelmannen als Hennie Spijkerman, Nico van Zoghel, Colin Withers en Peter Rufai de fijne kneepjes van het keepersvak. Zwerus groeide sinds de jaren ’60 uit tot een icoon van de Deventer voetbalsport. Niet voor niets kreeg de voormalige keeperstrainer, jeugdbestuurslid en scout van Go Ahead Eagles enkele jaren geleden de zilveren KNVB-bondsspeld. In 2016 werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Door manager Wim Beltman werd Bertus Zwerus eind jaren ’60 benaderd om de taak van keeperstrainer van Go-Ahead op zich te nemen. Het waren de glorietijden onder dr. Fadrhonc en zijn trouwe assistent Joop Brand. Zwerus werkte in de loop der jaren met onder meer Nico van Zoghel, Jaap Houtkooper, Hennie Spijkerman en Colin Withers. “Ik vond het een enorme eer voor Go Ahead Eagles actief te zijn”, heeft Zwerus hierover eens gezegd. “Ik deed het zonder papieren, maar was erg leergierig. Zo heb ik veel gehad aan de tips van Frans Hoek, de goeroe onder de keeperstrainers. In de jaren ’90 heb ik hem nog eens bezocht in Barcelona, toen hij daar keeperstrainer was onder Louis van Gaal.” 

Bertus Zwerus was destijds bezig aan een nieuwe termijn als keeperstrainer bij Go Ahead Eagles. Nadat hij als hoofdtrainer onder meer het vrouwenteam van PUCK tot grote hoogten had gestuwd – met als absoluut hoogtepunt de landstitel in 1981 – keerde hij in de jaren ’90 terug als keeperstrainer van ‘zijn’ Go Ahead, waar destijds keepers rondliepen als Joop Hiele, Jan Bos en Peter Rufai. Met laatstgenoemde had hij een speciale band. 

De voorbije seizoenen bezocht Zwerus samen met zijn vrouw met grote regelmaat de thuiswedstrijden van Go Ahead Eagles. Zelfs toen hij een zware strijd voerde tegen de ziekte van Alzheimer. Het kenmerkte zijn gedrevenheid, onverzettelijkheid én onvoorwaardelijke clubliefde. Go Ahead Eagles is Bertus Zwerus ontzettend dankbaar voor zijn enorme inzet voor de club tijdens de afgelopen decennia en wenst zijn nabestaanden veel sterkte met het verwerken van dit verlies. 

Vorig artikelKruising Keizerstraat over 2 weken klaar
Volgend artikelDeventer voelt weinig voor gemeentelijk vuurwerkverbod
error: Content is beschermd!!!