DEVENTER – Dit jaar viert De Deventer Steenhouwerij een bijzonder jubileum. In 1868 (150 jaar geleden) begon de betovergrootvader van Tom Lamers, eigenaar van de steenhouwerij, als steenhouwer in Amsterdam. Hij gaf het vak over van vader op zoon en dat gebeurde vervolgens 5 generaties lang. Om dit heugelijke feit te vieren geeft de steenhouwerij u de mogelijkheid een inkijkje te nemen in dit unieke en ambachtelijke bedrijf. In de natuursteenwereld wordt er veelvuldig kant-en-klaar geïmporteerd uit lage lonen landen, met name op gebied van grafwerk. Hiermee is in de jaren 80 enorm veel kennis van het ambacht steenhouwen verloren gegaan. Zet daar de crisis overheen en het échte vak is op sterven na dood. De Deventer Steenhouwerij vervaardigt alles zelf. Tom Lamers is een échte steenhouwer en heeft zijn opleiding in Duitsland genoten. Hij heeft daar alles geleerd wat een echte steenhouwersgezel moet kunnen. Ook het personeel is vaardig en beheerst alle technieken. Het bedrijf is inmiddels landelijk werkzaam en scoort hoge ogen met hun in Deventer vervaardigde grafwerk en restauratieprojecten (o.a. Paleis het Loo). Op 12 mei organiseert de steenhouwerij een open dag van 11.00 – 16.00 uur, er zijn 4 steenhouwers aan het werk, waaronder 4e generatie steenhouwer vader Henk, er is een prijsvraag, een film over de geschiedenis, een springkussen voor de kinderen, een hapje, drankje en om 12.00 – 14.00u zijn er rondleidingen waarvoor u zich via de e-mail kunt opgeven (vol=vol!). Buiten de rondleidingen mag u vrij rondlopen door het bedrijf. U bent van harte welkom aan de Arnhemstraat 6 te Deventer.

Meer informatie : www.ddsh.nl