DEVENTER – De Stichting Deventer Binnenstadsmanagement (SDBM) en de gemeente hebben behoefte aan actuele en betrouwbare data over bezoekers van de binnenstad. Locatus gaat daarom verspreid over de binnenstad 22 wifi-sensoren plaatsen. Die meten nauwkeurig en anoniem de bezoekersaantallen op die specifieke locaties. De gemeente en SDBM hebben voorlopig een overeenkomst van 3 jaar afgesloten. De binnenstad heeft dringend behoefte aan meer bezoekers. Ondernemers in de stad zijn bang om weekend winkels te worden. De binnenstad loopt leeg qua bezoekers aantallen. Het enige wat meer bezoekers op levert is een goeie marketing strategie, en die is er nog steeds niet.

Vaker en actueler

In de binnenstad telt Locatus al jarenlang bezoekers op een zaterdag in september. Samen met grote aantallen transactiecijfers in de detailhandel, geeft dat een schatting van het aantal bezoekers per week. Met de wifisensoren komt vaker en actuelere informatie beschikbaar.

Beter inzicht in economisch functioneren binnenstad

Wethouder Kolkman: “Met de wifidata krijgen we beter zicht op bezoekers van de binnenstad. Waar lopen ze? Wat is de verblijfsduur? Komen ze vaak terug? Hoe is de spreiding over het jaar en de week? Wat is de invloed van evenementen? Die informatie is nodig voor het bevorderen van het economisch functioneren en de aantrekkelijkheid van de binnenstad.”

Binnenstadsmanager Peter Brouwer: “De data gebruiken we bijvoorbeeld voor acquisitiegesprekken over winkelvestiging, investeren in panden door vastgoedeigenaren of het bijstellen van beleid.

Locatus telt al in ruim 35 binnensteden en koopcentra bezoekers met wifidata. De kosten van het abonnement delen SDBM en de gemeente en bedragen per jaar € 13.000.

Privacy gewaarborgd

Uiteraard is de privacy van de bezoekers gewaarborgd. Persoonsgegevens en op individuele personen herleidbare informatie verzamelt Locatus niet en komen dus ook niet in bezit van de gemeente. Hierdoor is de informatie niet te herleiden naar personen.