DEVENTER – Al in 2006 doen er twee tafeltennissers uit Deventer mee aan de Special Olympics in Hoogezand-Sappemeer. Een van hen, Jorrit, inmiddels uitgegroeid tot een boom van een vent, gaat dit jaar voor de zevende keer op medaillejacht. Hij wordt vergezeld door negen medetafeltennissers, drie coaches en twee persoonlijk begeleiders.

‘Tijdens die edities van 2006 en 2008 is er nog geen sprake van aangepast tafeltennis bij TTV Swift, maar er was wel vraag naar’, vertelt  Antoinette Buitenhuis, coördinator bij TTV Swift én moeder van Jorrit. ‘Ik wilde wel proberen om het op te zetten.’

Dat is haar goed gelukt. Samen met trainer Marit Scheers, die een paar jaar later aanhaakt, zetten ze het aangepast tafeltennis goed op kaart en gaan elke twee jaar met een mooie ploeg naar de Special Olympics.

Feestje

‘Die Special Olympics is een feestje voor die gasten’, aldus Antoinette. ‘Het maakt zo’n verschil voor ze, ze trekken een heel weekend met elkaar, maar ook met heel veel andere sporters op. Ze kunnen er helemaal zichzelf zijn. Ja, het winnen is leuk, maar het meedoen is in dit geval echt heel veel belangrijker!’

Deventer Sportploeg

Dat er zeven verenigingen met zo’n tachtig sporters als één Deventer Sportploeg naar de Special Olympics gaan is uniek in Nederland. Antoinette: ‘De saamhorigheid tussen de sporters is zó leuk. Maar ook voor de coaches, coördinatoren én de verenigingen is het belangrijk. We kunnen heel veel leren van elkaar, maar we doen ook heel leuke dingen samen. Zo lopen we met een heel grote groep de Avondvierdaagse. Daar doen ook heel veel wandelaars aan mee, die niet naar de Special Olympics gaan, soms zelfs niet eens sporten. Mede dankzij de Deventer Sportploeg is het aanbod aan aangepast sporten groot in Deventer. Vind je tafeltennis niet meer zo leuk? Dan kijk je naar iets anders. Niet zo geschikt voor een teamsport? In Deventer zijn er mogelijkheden genoeg!’