DEVENTER – Het is een heel grote vertegenwoordiging van WSV De Zwaluwen die vrijdag 8 juni afreist naar De Achterhoek voor de Special Olympics. Maar liefst twintig wielrenners, drie piloten en acht coaches stappen die dag in de bus naar de Special Olympics. Racefietsen, mountainbikes, tandems en driewielers gaan in een aparte vrachtwagen mee.

 ‘We zijn enorm gegroeid’, constateert Rick Tuinman, hoofdcoach van het aangepast wielrennen van De Zwaluwen, tevreden. ‘In 2010 deed alleen Hilbert Naberhuis uit Deventer mee. Ik wist dat er meer belangstelling was en heb me ingezet om van het aangepast wielrennen een serieuze zaak te maken bij de vereniging.’

Eigenwaarde

Dat is Rick gelukt. Het aangepast wielrennen maakt inmiddels een wezenlijk onderdeel uit van de ruimt 70-jarige Zwaluwen. In 2012 is Rick coach van drie sporters in Den Bosch (waaronder wielrenner Fatih, die de harten steelt van het publiek met zijn eigen, oude fiets en een snelheid waarmee hij nog nét niet omvalt) en in de jaren erna wordt de groep steeds groter. Behalve op racefietsen rijden de sporters op tandems (met piloten), driewielers en mountainbikes. Zelfs Fatih heeft zijn vertrouwde stadsfiets inmiddels ingeruild voor een mountainbike en zijn snelheid en techniek zijn er enorm op vooruit gegaan.

‘De Special Olympics zijn het mooiste podium dat je voor onze sporters bedenken kunt’, vertelt Rick. ‘De kans om te winnen is groot, ze kunnen hier maximaal presteren. Ze weten dat ze serieus kans maken op een – gouden – medaille en dat doet heel veel voor hun eigenwaarde.’

Op de fiets naar Eibergen

Het wielrentoernooi van de Special Olympics vindt plaats in Eibergen. Dat de andere leden van De Zwaluwen enorm meeleven met deze groep wielrenners bewijzen ze op de eerste wedstrijddag: op zaterdag 9 juni gaat bijna de hele vereniging op de fiets naar de wielerbaan in Eibergen om hun clubgenoten aan te moedigen!

Vorig artikelCOC Mannencafé – Men Meet Men 
Volgend artikelVoorleesExpress zoekt voorlezers