DEVENTER – Een bewoner van het asielzoekerscentrum in Schalkhaar is dinsdagmiddag door omstanders uit het water van de IJssel bij Deventer gered. Ook moest een begeleidster van het COA, die de man achterna was gesprongen, uit het water geholpen worden.

De man zat samen met een aantal andere asielzoekers en medewerkers van het COA langs de kade bij het IJsselhotel aan De Worp. Het is niet duidelijk of hij te water raakte door een bewuste sprong of door een ongeluk.

Op het punt waar de man te water raakte, is de rivier erg diep vanwege de aanlegsteiger van een pontje. Daarnaast is het water in deze tijd van het jaar erg koud, ondanks het warme weer van de afgelopen dagen. De man kon niet zwemmen en raakte in paniek. Daardoor ging hij kopje onder.

Met spoed naar het ziekenhuis

Een medewerkster van het COA wilde de man uit het water halen en sprong hem achterna. Maar door het koude water en het gewicht van de man had zij moeite om boven te blijven. Met behulp van de omstanders is het duo vervolgens op de kant geholpen, vlak voor de aankomst van de hulpdiensten.

De man en vrouw zijn aan de kant behandeld, maar vervolgens met spoed overgebracht overgebracht naar het Deventer Ziekenhuis. Ze waren beiden slecht aanspreekbaar.

‘Fantastische inzet’

De politie benadrukt de fantastische inzet en het adequaat handelen van de omstanders. Er kwamen tientallen telefoontjes binnen bij 112 en de omstanders hebben een grote rol gespeeld in het op de kant helpen van de slachtoffers.

Vanuit het naastgelegen IJsselhotel werden dekens en handdoeken gebracht om de slachtoffers warm te houden.

Te water geraakte asielzoekers

Het is niet de eerste keer dat het misgaat met asielzoekers die niet kunnen zwemmen en te water raken. Afgelopen zomer werd in de uiterwaarden van de IJssel bij Deventer een asielzoeker door de brandweer geholpen, die het water in ging terwijl hij niet kon zwemmen.

In 2013 overleed een asielzoeker die te water raakte. Datzelfde gebeurde gisteren ook in Winterswijk (Gelderland). Een 21-jarige man uit Eritrea kwam na een sprong van een vlot niet meer boven. Zijn lichaam werd vanmiddag gevonden. (Bron: RTV Oost)

Vorig artikelRode Kruis en Kind Onder Vuur
Volgend artikelPlaatselijk belang Averlo Frieswijk Jaarvergadering op 24 mei