Willem (Waylon) de cowboy van het songfestival
43 jaar geleden is het alweer, dat Nederland het Eurovisie Songfestival won met een liedje met de songtitel Ding-a-Dong. Wat is er sindsdien veel veranderd. Ik was echt Sandra Kim fan, J’aime la vie en durf ik het te zeggen? Ook van die foute Zweedse jongens in gouden schoenen. Ik vind het ieder jaar weer een happening. Lekker fout maar iedereen kijkt.

Meeleven vanaf de bank
Ik geloofde in Ruth Jacott die vijfde werd. Ik vond Linda Wagenmakers geniaal met dat vrolijke nummer en die jurk. Ik hoopte dat Anouk het goed zou doen, na het dieptepunt van de Toppers maar in 2014 waren we er verrassend dichtbij. Ilse en Waylon als The Common Linnets. Een ingetogen nummer over een verloren liefde, waanzinnig camerawerk en Waylon pakte iedereen in met “die blik”. Graphics en entourage is tegenwoordig een belangrijkere factor dan alleen het liedje. Dat ze zouden verliezen van een vrouw met baard dat was ondenkbaar in de ABBA-tijd.

Bookmakers en peilingen
Kenners weten dat als je als artiest het “goed doet” in de peilingen, dit veel zegt over je kansen om in ieder geval bij de laatste 10 te zitten. Ik heb zoveel slechts voorbij zien komen dat ik niet meer geloof in een eerlijke manier van stemmen. Toch moet het kunnen hoor. En Waylon, die gewoon Willem heet, is de slechtste stem en artiest niet. Of het countryrock-genre de bookmakers gunstig stemt, ik vrees ervoor maar eigengereid blijft Waylon toch wel. Hij maakt zich niet druk om gedoe of er wel of geen dansers bij moeten en doet vast gewoon zijn eigen ding.

And the results…
Ik ga er natuurlijk weer voor zitten en vanaf de bank jureren. De criteria?
Wie zingt het meest vals, wie heeft de slechtste kleding? Visuals en graphics? Douze points. Ik haal de uitslag meestal niet eens want man, wat is het allemaal langdradig. Ik hoop dat de beste wint, meestal niet maar ach, wat geeft dat? Waarschijnlijk dus niet onze Willem maar ik laat me verrassen, het is nostalgie. Het is al lang geleden.. de eerste woorden van het liedje Ding-a-Dong..

Vorig artikelTelmah, voorstelling door Theatergroep Plusleo
Volgend artikelTer overname: úw topSlijter-Swartjes in Schalkhaar