DEVENTER – Twee voetbalteams van SV Colmschate ’33 doen mee aan de Special Olympics in juni. Een jeugdteam, de Colmkids, en een seniorenteam. Elk team neemt tien voetballers mee en ze spelen zeven tegen zeven. Net als bij de meeste sporten beginnen ze op zaterdag met de divisioning, zodat ze zondag de finalepoules spelen met teams die aardig aan elkaar gewaagd zijn.

Ellen Koerkamp is – samen met echtgenoot Patrick – sinds vorig jaar coördinator van het aangepast voetbal bij SV Colmschate ’33. ‘Ik ga dit keer dus voor het eerst officieel mee naar de Special Olympics’, lacht ze. ‘Ik ben er de afgelopen jaren wel geweest, maar alleen als ouder van een deelnemer en niet in het Olympisch dorp. Dat is toch anders dan dat je er het hele weekend bij bent!’

Bijzonder

De beide teams die meegaan naar de Achterhoek spelen competitie. Ze zijn het dus gewend om regelmatig wedstrijden te spelen. Maar de Special Olympics zijn toch bijzonder, als is het maar omdat ze drie dagen met elkaar optrekken en ook – zonder ouders of vaste begeleiders – in een vreemde omgeving blijven slapen.

‘De senioren zijn het wel gewend, die zijn allemaal al vaker mee geweest’, vertelt Ellen. ‘Bij de Colmkids gaan er veel nieuwe spelers mee, dat is spannend hoor! Gelukkig hebben we coach Toon bij ons. Als er ’s nachts een paar niet kunnen slapen, gaat hij rustig een potje met ze voetballen!’

Coaches

Ook de coaches, die elke week met de jongens (en een paar meisjes) trainen en naar de wedstrijden gaan, verheugen zich op het toernooi. Ellen: ‘Een van de coaches heeft al jaren een vriendenuitje in het eerste weekend van juni. Speciaal om mee te kunnen met de voetballers, is het uitje verzet naar een week later. Dat tekent de betrokkenheid van de coaches: ze willen allemaal heel graag mee! Ze gaan allemaal zo leuk met elkaar om, het voelt echt als een grote familie!’

Vorig artikelMitchel van JUMBO de Boreel treedt op tijdens het Toppers concert
Volgend artikelWeek van alle Cultuurmakers (WAC)