Elke maand zoomen we in op een ondernemer. Deze maand nemen we Jeroen Kolkman, eigenaar van Plus Kolkman op Borgele onder de loep.

Was jij als jonge jongen al ondernemend?

Ja, het ondernemerschap zat er al vroeg in. Als kleine jongen wou ik altijd caissière worden, want ‘zij hadden veel geld’. Samen met vrienden organiseerden wij zelf feesten in de stad Lochem, waar ik ben geboren, waar we dan drank en hamburgers verkochten. En zo verzon ik ook andere dingen om aan de man te brengen en extra geld te verdienen.

Daarnaast kom ik uit echte sport-familie. Mijn vader was een fanatiek hardloper, wat mij dan ook met de paplepel ingegoten is. Samen met mijn vader deed ik aan hardlopen en tot mijn 13e heb ik ook gevoetbald. Mijn ouders werkten als vrijwilligers bij de ijsbaan. Samen met mijn zusje fietste ik, direct na school, naar de ijsbaan om de rest van de dag te schaatsen.

Maar het gezin draaide verder echt om het hardlopen. Uiteindelijk trainde ik op hoog niveau, met een privétrainer, tien keer per week. De trainingen waren gecombineerd in hardlopen en krachttraining. Helaas ben ik hier op mijn 21e/22e zonder afbouwen mee gestopt, omdat mijn prioriteit op dat moment uitging naar uitgaan met vrienden, etc. Achteraf vind ik het jammer dat ik toen ‘echt’ ben gestopt, stom. Dit had ik beter minder fanatiek als hobby ernaast kunnen houden. Op mijn 40e heb ik van mijn schoonouders hardloopschoenen gekregen en heb ik het hardlopen weer opgepakt. En ook ik geef het stokje automatisch door. Mijn dochter van 10 jaar vroeg mij enige tijd terug om samen te gaan hardlopen, dus nu doen we dit gezellig samen één keer per week. Mijn zoon van 13 jaar zit op voetbal en sinds kort heeft hij ook het kickboksen opgepakt. Het sporten blijft toch in de familie op deze manier.

Waar zijn jouw opleidingskeuzes op gebaseerd?

Omdat ik altijd de wens had om een eigen zaak te beginnen heb ik de opleiding MBO Ondernemend Management gevolgd aan de Singel in Deventer. Mijn stage heb ik toen gelopen bij Super de Boer. Via deze supermarkt retailer kreeg ik een opleidingsprogramma aangeboden waarbij ik een jaar lang op elke afdeling heb gestaan tot aan de functie van Assistant supermarktmanager. Erg leerzaam, maar ik vroeg me toch af “is dit het nou?” Om die reden heb ik de keuze gemaakt om nog een 2-jarige HBO opleiding te volgen in Utrecht. Nadat ik bij Konmar en Edah had gewerkt ben ik toch weer bij Super de Boer terecht gekomen als bedrijfsleider in Rijssen, waar ik in verschillende vestigingen de leiding had. Het bleef mij kriebelen om als zelfstandig ondernemer te werken. Zo heb ik in 2003 de overstap gemaakt naar Plus supermarkten, waar ik de mogelijkheid kreeg om vier jaar als filiaalmanager te werken en tevens de opleiding Ondernemer te behalen. Als begeleider overnames van Plus heb ik daarna veel winkels omgebouwd. Eind 2007 heb ik een Golff vestiging geopend in Ommen, maar na een paar maanden bleek dat Golff ermee ging stoppen. Om die reden ben ik in gesprek gegaan met Plus of zij deze vestiging wilden kopen. Zij zagen meer interesse in een Deventer vestiging. Zodoende is dit balletje gaan rollen en heb ik op 1 september 2008 de vestiging op Borgele gekocht als Franchisenemer en 10 dagen daarna zijn we geopend. In 2015 zijn wij heropend in de nieuwbouwvestiging op Borgele. Het leuke hiervan is dat ik echt zelf na heb kunnen denken over elke meter in de winkel en deze zelf heb ingericht. Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby ‘het winkeltje spelen’.

Ook nu volg ik nog volop trainingen, die ik aangeboden krijg vanuit Plus. Zodat ik mij kan blijven ontwikkelen en ook kennis op kan doen voor de toekomst, mocht het moment komen dat ik het ‘rustiger aan wil gaan doen’.

Hoe besteed jij jouw vrije tijd?

Ik ga veel met mijn gezin erop uit, weekendjes of dagjes weg. Bijvoorbeeld naar de Efteling. Of ik onderneem wat met vrienden. ’s Woensdags ben ik altijd thuis, ’s ochtends en ’s avonds werk ik vanuit huis maar de middag besteed ik altijd samen met de kinderen. Jaren lang zijn we naar Frankrijk op vakantie gegaan met de auto. De laatste vier jaar zijn we verknocht geraakt aan Spanje. Ook deze zomer gaan we naar Spanje op vakantie, alleen nu voor het eerst met het vliegtuig.

Waar kan iemand jou voor wakker maken?

Formule 1 race kijken op televisie, samen met mijn zoon. Dit is echt een vader en zoon moment. We zijn ook samen naar België geweest om de Formule 1 bij te wonen. En binnenkort gaan wij samen een weekend naar de Grand Prix in Duitsland.

Hoe omschrijven familie/vrienden jou?

“Moeilijke vraag….”. Ik denk dat zij mij zouden omschrijven als heel sociaal, rustig en altijd bereid wat te doen voor een ander.

Wat is jouw toekomstdroom?

Ik heb niet echt dromen. Zakelijk gezien zou ik nog wel een vestiging willen openen in Raalte, dat zou leuk zijn.

Wat is jouw sterkste kant(en)?

Ik ben altijd bereid om wat voor een ander te doen. Dit moet natuurlijk wel van twee kanten komen. Ik kan goed met mijn personeel en met klanten. Ik zit hier natuurlijk al tien jaar met mijn vestiging, dus klanten kennen mij, houden even een praatje, etc. Ik houd wel van die gezelligheid en drukte om mij heen.

Waar zou jij je nog in willen ontwikkelen?

Het meer delegeren van werkzaamheden. Nu werk ik nog mee in het bedrijf, maar ik zal nu al moeten leren om wat meer los te laten, voor de toekomst. Ik ben nu 44 jaar, maar de tijd zal komen dat ik niet meer al het werk op mij kan nemen en dit moet delegeren naar anderen. Uiteraard delegeer ik sommige werkzaamheden wel, maar ik ben dit verder aan het ontwikkelen. Ik pak bijna alle trainingen mee die door Plus worden aangeboden. Momenteel volg ik de training ‘Masterclass leidinggeven’. Hierdoor pak ik mijn ontwikkelingen op, ook voor de toekomst. Mijn medewerkers volgen ook diverse trainingen om zichzelf te ontwikkelen en door te groeien. Dit zorgt ervoor dat medewerkers gemotiveerd zijn én blijven en dat ik uiteindelijk kan loslaten als de tijd daar is.

Vers of uit een pakje?

Mijn vrouw is meer bezig met het letten op de voeding. Thuis eten we verse groenten. Op de zaak in de pauzes pak ik wel wat uit de winkel. En af en toe een patatje gaat er ook wel in.

Muziek of een boek?

Ik ben een echte muziekliefhebber, dus ik kies zeker voor muziek. Ik heb vroeger heel veel cd’s gekocht. Mijn favoriete bands zijn Dire Straits en Coldplay.

Wat zou je graag terughalen van vroeger naar deze tijd, en waarom?

Gevoelsmatig was het vroeger gemoedelijker. Als ik kijk naar mijn zoon en wat hij heeft aan kennis, dat had ik vroeger niet. Dit komt natuurlijk ook door het internet en alle informatie die je daar vanaf haalt. Maar er wordt steeds meer van je gevraagd en verwacht. Minder druk zou mooi zijn.

Wat zou jij de lezers mee willen geven?

Een beetje begripvol zijn naar elkaar. En respectvol met elkaar omgaan.

Vorig artikelVVD wil strakke regie invulling Hegius
Volgend artikelHet programma van de midzomeravond Diepenveen is rond!