zondag, 14 april 2024

VVD wil strakke regie invulling Hegius

DEVENTER – De gemeente Deventer verkoopt het gebouw aan de Nieuwe Markt waar vroeger het Hegius in zat voor zes ton onder de marktprijs, en geeft de koper praktisch carte blanche door amper eisen te stellen. Tot verbazing van VVD-raadslid Bas Donkers: ‘Zeker op zo’n cruciale plek in de binnenstad is regie noodzaak.’

De gemeente verkoopt het oude schoolgebouw, waarvoor al jaren een passende bestemming wordt gezocht, aan 1618 Vastgoed, dat er woningen en een museum voor moderne kunst in wil onderbrengen.  ‘Een culturele invulling past heel goed in dat gebied’, zegt Donkers. ‘EICAS, dat het museum gaat realiseren, krijgt daar nu vijf jaar voor. De vraag is wat er gaat gebeuren als dat onverhoopt mislukt. Dan hebben we de projectontwikkelaar zes ton cadeau gedaan, maar hoeft die niet per se een bijdrage te leveren aan de culturele levendigheid in dit deel van de binnenstad. Dat is te mager.’ 

Donkers wil dat de gemeente harde eisen stelt aan de uitvoering van de plannen: ‘Maak die zes ton verkapte subsidie voorwaardelijk. Eis dat we daar iets van terugzien als het museum er niet komt. Zorg ervoor dat op deze plek cultuur leidend blijft. Pak de regie.’  

Donkers heeft het College de volgende vragen gesteld: 

Hoe garandeert u dat het plan voor een museum in het Hegius slaagt, zodat er niet minimaal 600.000 euro cadeau wordt gegeven aan een projectontwikkelaar? Hoe zorgt u ervoor dat de korting die de projectontwikkelaar nu krijgt terugkomt als het museumplan niet lukt? In hoeverre heeft u harde garanties vastgelegd dat de invulling van het Hegius aansluit bij de motie van 27 september 2017, zoals is vastgesteld door de gemeenteraad? Is de invulling door het museum waar de gemeente minimaal 6 ton voor over heeft tegen het licht gehouden door een onafhankelijk onderzoeksbureau? Hoe voorkomt het college dat na 5 jaar de ruimte van het museum wordt omgebouwd naar bijvoorbeeld woningen?

Vorig artikelDorpsschool uit Bathmen krijgt les over rioolwater
Volgend artikelOndernemer onder de loep: Jeroen Kolkman van PLUS Kolkman
error: Content is beschermd!!!