DEVENTER – Op donderdag  10 mei begint een vijfdelige programma van Deventer Televisie over de gemeentelijke herindeling in de periode 1995-2005, die resulteerde in de fusie van Deventer met Diepenveen in 1999 en met Bathmen in 2005. Het programma geeft een goed beeld van de argumenten van voor- en tegenstanders en van de soms heftige emoties die toen een rol speelden.

Elke aflevering behandelt het proces van herindeling vanuit een ander perspectief. Er zijn steeds 2 studiogasten.

Het gesprek met de studiegasten wordt ondersteund door video’s van demonstraties. In elke aflevering zijn ook fragmenten opgenomen van interviews met andere betrokkenen.

Elke aflevering begint met een inleiding van Gerard Sizoo. Hij schetst in het kort het proces van herindeling vanuit het perspectief van het betreffende dorp/thema.
Gerard Sizoo was  in de periode van de herindeling hoofd van de Sector Ruimte, Milieu en Wonen van de gemeente Deventer. Van begin tot eind was hij als adviseur van B&W nauw betrokken bij de gemeentelijke herindelingen en vanaf 2005 ook bij de plattelandsbeleid van de nieuwe gemeente. In die laatste rol heeft hij de gevolgen van de herindelingen voor de dorpen en het buitengebied van dichtbij kunnen zien.

Zijn verwondering over het verloop van het proces van herindeling en zijn nieuwsgierigheid naar wat het heeft opgeleverd waren de prikkel om na zijn pensionering daarover een boek te schrijven: Stad & Land in nieuw verband.

 

Uitzenddagen: vijf opeenvolgende donderdagen startend op 10 mei van 19.00 – 19.30 uur

Vorig artikelOpnieuw autobrand in Deventer
Volgend artikelCröddenbrug tijdelijk afgesloten