DEVENTER – Veteraan Tim Blaauw (29) uit Deventer is uitgenodigd om op vrijdag 4 mei op De Dam in Amsterdam vooraan te staan tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei.

Tim draagt een donker pak met zijn medailles en de veteranenspeld. Op zijn hoofd een zwarte baret. In de woonkamer van zijn huis in de binnenstad van Deventer hangen de spullen al klaar voor de ceremonie aanstaande vrijdag.

“We denken al snel aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog bij de Nationale Dodenherdenking, maar ook ook de slachtoffers van na de Tweede Wereldoorlog worden herdacht”, zegt Tim Blaauw.

Afghanistan

Op missie in Afghanistan heeft Tim van dichtbij meegemaakt hoe twee militairen sneuvelden. Tim was toen 20 jaar en deze periode heeft een grote invloed op zijn leven.

Inmiddels heeft Tim defensie verlaten en werkt hij nu als verpleger in het ziekenhuis in Enschede. Hoe hij is uitgekozen om op de Dam te mogen staan? “Ik heb mij opgegeven. Je moet dan een motivatie schrijven waarom je dit graag wilt”.

“Het is een hele eer om daar te mogen staan. Je vertegenwoordigt een hele groep jonge veteranen die hebben gediend in Afghanistan, en daarom wil ik er graag staan”, zegt Blaauw.

Tot op de seconde geregeld

Tijdens de ceremonie is alles tot op de seconde geregeld. “We trainen om half vier met het hele detachement, zowel de veteranen als de erewacht en de erehaag, en dan gaan we naar de Dam en begint de hele ceremonie”.

Tim staat met de veteranen in vak U. “Dat is het dichtst bij het monument aan de rechterkant”, vertelt hij vol trots. Links van hem staan de militairen van de marine, land- en luchtmacht. Zou hij weer het leger in willen? “Als ik dat zie dan begint het wel weer een beetje te kriebelen, ja”, zegt Tim.

De NOS zendt op 4 mei om 19:50 uur op alle drie de NPO netten de herdenking op de Dam in Amsterdam rechtstreeks uit.

Vorig artikelOpen middag Deventer kano vereniging druk bezocht
Volgend artikelHerdenking 4 mei in Bathmen