De tijd van Swiebertje en Bromsnor ligt al ver achter ons. Dat geldt ook voor de burgermeester uit het fictieve dorp waarin deze oude televisieserie speelde. Nederland was nog een en al gezelligheid. Met een tafel waarop een dik Perzisch tapijt lag en de onvermijdelijke koekjestrommel. Toen was geluk heel gewoon. Dat werk. Met het verdwijnen van de notabelen in dorpen en het opschalen van de gemeenten, is de rol van de burgemeester ook sterk veranderd. Net als de samenstelling van de bevolking die ook van een burgermeester een vaak onredelijk verwachtingspatroon heeft. Bij een burgemeesterswissel komt dat weer sterk naar boven. In Amsterdam hebben ze zich daar al lelijk aan gestoten. Dat gaat in Deventer natuurlijk niet gebeuren. Nu Andries ons voortijdig gaat verlaten is het bekende spel al weer op de wagen. Eerst natuurlijk alle loftuitingen richting de altijd goedlachse Andries. Vraag dat maar aan al die langgetrouwde stellen waarmee hij elke keer als een Hollywoodster op de foto ging. Onuitputtelijk. Hoort bij het vak. Maar goed, de Koning is dood leve de König. De benoemde tussenpaus die zomaar eens kan blijven hangen. Maar hoe moet die nieuwe burgemeester in die sterk veranderende maatschappij er uit gaan zien? Van de regenten op het stadhuis hebben we in de Franse tijd afscheid genomen hoewel velen daar nog steeds anders tegen aankijken. De burgervader of -moeder(!) moet natuurlijk tussen de mensen staan. Maar die hebben allemaal hun eigen mening. Zal het soms een worst wezen wat er op het stadhuis gebeurt, laat staan wie daar de leiding heeft. Dan zijn er de talloze slijmjurken die willen dat de burgemeester vooral in hun straatje komt fietsen. En er prat opgaan als ze de dorpsbaas bij de voornaam mogen noemen. Nu de gekozen burgemeester in Nederland achter de politieke horizon is verdwenen, blijft er nog maar één mogelijkheid over. We moeten de speciale raadscommissie die daarover gaat een handje helpen. We the people, weten natuurlijk zelf het best wat goed is voor Deventer. Daarom mag u binnenkort uw top drie aankruisen met eigenschappen waaraan u vindt dat onze burgemeester moet voldoen. In het voor Nederland unieke profielreferendum.