Kowet supporters staan al sinds begin jaren ’20 van de vorige eeuw bekend als fanatiek. In het begin van de vorige eeuw was dat enigszins ongepast, ongewenst eigenlijk. Vanuit het westen werd het voetbal geregisseerd, tot aan de opstelling van Oranje toe. Leo Halle zou vier keer zoveel interlands hebben gespeeld als hij bij een club uit het westen had gespeeld. Dat rauwe, luidruchtige, fanatieke werd juist in het begin van deze eeuw een voordeel voor Go Ahead Eagles, het leverde de club een hoog knuffelgehalte op. Dat publiekelijke geeft ook veel onrust, trainers worden eerder op straat gezet onder druk van datzelfde publiek. Diezelfde aanhang heeft dus een grote invloed op alles wat er binnen en buiten de club gebeurt, dat valt niet meer terug te draaien. Niet dat het publiek regeert, maar wel sterk adviseert zullen we maar zeggen. Zeker als het slecht gaat, schroomt de aanhang niet zich te roeren. Azijnpissers noemde mijn buurman dat publiek, totdat ik ook de keerzijde toe kon lichten. Datzelfde publiek toont namelijk nu wel hondstrouw te zijn, kijk maar eens naar de hoeveelheid seizoenkaarten die er al zijn besteld. Bijna 5500 supporters zullen zeker om de week het stadion bevolken. En dat voor een club waar alles mis ging de afgelopen twee seizoenen; degradatie en aansluitend 17e in de eerste divisie. Dit alles is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Dat is ook het Deventer publiek, opgejut door kiene media campagnes vanuit de club. Men gaat toch weer massaal achter de ploeg staan, dat is dus echte clubliefde!
De club mag geroemd worden over de handelswijze zover. Als je een trainer weet binnen te hengelen van het kaliber Stegeman, heb je wel overtuigingskracht in huis. Ik hoor wel; “wat heeft hij te verliezen” en ook “het kan alleen maar beter gaan…” Maar zo vroeg in het seizoen Stegeman binnen hengelen is tactisch gezien natuurlijk een geniale zet. Het was de juiste opmaat naar de positieve vibe die op dit moment door Deventer gonst. Er is nog niets gepresteerd, maar men kijkt toch positief naar de club. Buitengewoon opmerkelijk, maar ik ben er blij mee.

Vorig artikelZonnige lustrumeditie 5Hoekloop
Volgend artikelColumn Marcel: Profielreferendum