Net als de aardbeien en kersen zijn ze er weer volop. Zomerfestivals. In alle soorten en maten. Voor alle leeftijden en in alle smaken. Je bent echt een loser als je niet minstens een paar festivals bezoekt deze zomer. Nu is de definitie van festival behoorlijk aan slijtage onderhevig. In de hippietijd, Woodstock en Kralingen zeg maar, was het vooral wat zweverig dansen op muziek. Daaruit kwamen ook traditionals als Pinkpop en Lowlands voort. Vooral massaal en niet voor een ieder weggelegd. En als er dan iets bijzonder was in de sfeer van literatuur of toneel werd het vaak verpest omdat het teveel aandacht kreeg in de media. Dan moest je er geweest zijn anders telde je niet mee. Het Oerol-festival op Terschelling is daar een mooi voorbeeld van. Was prettig elitair voor de echte liefhebber. Totdat tv en Randstad het ontdekten. Het publiek is nu verworden tot witte wijn drinkende trutten uit de grachtengordel. Dus trekt de festivalkaravaan weer verder om een nieuw pareltje te ontdekken. Aanbod genoeg, alleen niet verder vertellen. Vermijd dus de schaapscheerdersfestivals met bijbehorende braderieën. De brocantes met een speciaal NS-arrangement in de welke binnenstad dan ook. En natuurlijk de vele foodtrucks. Overal aanwezig. In de begintijd nog als bezienswaardigheid bekeken. Ach, kijk nou. Hebben ze zo’n oude Citroenbestelbus omgebouwd tot een koffietentje. Zouden die daar wel van rond kunnen komen? Ook deze truck werd snel een truc. Dus zie je ze op festivals in alle vormen en met allerlei producten. De oude bestelbus opent nu met een druk op de knop zijn luiken en daarachter verschijnt een lachende bebaarde barista. Die helemaal alleen voor jou een speciale koffie maakt. Wat een prachtig hartje! Vindt baardmans ook, dat is dan vijf euro. Door naar de smokey spareribs. Heb je trouwens dat nieuwe bandje al gehoord? Komen hier uit de buurt. Hun eerste festivaloptreden. Kun je ook wel zien. Beetje onwennig nog. Volgende week ga ik trouwens naar het Achterhoeks poëziefestival, helemaal in lokaal dialect. Nog behoorlijk onbekend. Als je het niet doorvertelt, mag je wel mee. Wil je nog een wit wijntje?

Vorig artikelBewoners en leerlingen Essenerveld in actie tegen hondenpoep
Volgend artikelGemeente moet snel schoolruimte vinden