zaterdag, 18 mei 2024

Gemeente moet snel schoolruimte vinden

DEVENTER – De gemeente Deventer is door de rechter teruggefloten rond de huisvesting van de Ida Gerhardt Academie (IGA). Deze wil een HAVO/VWO opleiding starten in Deventer. De gemeente moet voor 1 augustus onderdak aanbieden aan deze school voor 537 leerlingen.

Het probleem rond de huisvesting speelt al enige tijd. De gemeente gaf de onderwijsinstelling de mogelijkheid om zich te vestigen in de (basis)schoolgebouwen aan de Zwaluwenburg en het Andriessenplein. De IGA ging hier echter niet mee akkoord omdat de gebouwen te klein zijn voor een startende middelbare school. Een passende mogelijkheid meende de Academie te vinden in het voormalige Hegius Gymnasium aan de Nieuwe Markt, maar de gemeente wilde niet weer een school in dat gebouw. Inmiddels is het pand onder voorbehoud verkocht aan ontwikkelaars die in het gebouw een museum en appartementen wil realiseren.

Daarop stapte de IGA naar de voorzieningenrechter. De startende school eiste de mogelijkheid om zich in het Hegius te kunnen vestigen of leegstaande ruimte van het Etty Hillesum Lyceum te krijgen met een oppervlakte van 4500 vierkante meter. Hier ging de rechter niet in mee. De rechter heeft de gemeente wel gelast om voor 1 augustus 2018 onderwijshuisvesting toe te wijzen voor 537 leerlingen.

De rechter komt tot deze uitspraak, omdat door de gemeente op het vastgestelde programma onderwijshuisvesting 2018 geen beperking van het aantal m2 bruto vloeroppervlakte van de toe te wijzen huisvestingsvoorziening is opgenomen. De rechter oordeelt dat de gemeente daarmee in juridische zin een bekostigingsbesluit heeft genomen voor een school met een omvang voor 537 leerlingen. Dat aantal is de stichtingsnorm voor een nieuwe scholengemeenschap voor HAVO en VWO.

Hoe de gemeente de passende huisvesting gaat realiseren is nog niet bekend. De gemeente is nu aan zet en gaat vrijdag in overleg met de bestuurder van de  Ida Gerhardt Academie. In elk geval moet er een oplossing zijn voor 1 augustus 2018.

Vorig artikelColumn Marcel Schoemaker: Wit Wijntje?
Volgend artikelHet Nieuw Straat Festival: “De Nieuwstraat bloeit!”
error: Content is beschermd!!!