DEVENTER – Over de beruchte ‘Deventer Putmoord’ verschijnt een misdaadroman voor het goede doel. Het boek over de onopgeloste moordzaak is geschreven door de plaatselijke schrijver Almar Otten. De opbrengsten van de verkoop worden besteed om honderden Deventer ouderen een boottocht te laten maken. Het idee is een initiatief van de Rotaryclub, in het kader van het 1250- jarig bestaan van de stad. De kranten stonden destijds vol met de moord op Tjalling Tjalkens

Hangslot

De ‘Putmoord’ gaat over het ombrengen van cafébaas Tjalling Tjalkens, eind 1972. Zijn lichaam wordt pas begin 1973 gevonden, in een afgesloten put. Die put stond in zijn eigen café. De deksel van de put was vastgemaakt met een hagelnieuw hangslot.

Dat slot was eind december 1972 gekocht door twee mannen bij een ijzerhandel in de Lange Bisschopstraat. Van de mannen werd een compositietekening gemaakt, waar honderden reacties op kwamen.

Verdachten

Maar de gouden tip zat er niet bij. Het spoor leidde de politie later naar de gok- en drugswereld. Maar het dossier werd nooit afgesloten met het aanwijzen van een dader. Wel waren er vermoedens en verdachten, onder wie ene Dick H. Die man is later gepakt voor drugshandel.

Afrekening

De zaak hield Deventer jarenlang in de ban. En dat is precies de reden dat Almar Otten er nu een boek over heeft geschreven. “Het was iets compleet nieuws voor een provinciestad als Deventer. Een criminele afrekening, dat hadden ze hier nog niet vaak meegemaakt.”

Het is Otten niet te doen om het oplossen van de zaak. “Al zou dat natuurlijk wel supermooi zijn, want dan strijken we het tipgeld op. Kunnen we nog meer ouderen een mooie dag bezorgen.” Destijds werd er 10.000 gulden beloofd aan degene met de gouden tip.

Het boek met de titel ‘Elite’ is vanaf 9 juni verkrijgbaar bij de Deventer boekhandels en de VVV. (Bron: RTV Oost)

Vorig artikelBekgallery doet mee aan Deventer 1250
Volgend artikel6-jarige Sara uit Deventer heeft ongeneeslijke spierziekte