DEVENTER – Hoe brengt Go Ahead Eagles een adequate en veilige scheiding aan tussen de supporters van de tegenpartij in het Uitvak en de harde kern van de eigen fans in Vak 19 op de Leo Halletribune? Dat probleem zal de Deventer betaald voetbalclub moeten tackelen voor de aanvang van de nieuwe competitie op 17 augustus. Binnenkort wordt het besluit genomen wat te doen met Vak 19, zo laat de club weten.

Uit een onlangs gepubliceerd rapport van het Auditteam Voetbal en Veiligheid van het Ministerie van Justitie kan de conclusie worden getrokken dat de scheiding in stadion De Adelaarshorst tussen de supporters in het Uitvak en de harde kern van Eaglesfans niet optimaal is. Een wand van doorzichtig kunststof in combinatie met een vangnet tussen het Uitvak en het aangrenzende Vak 19 blijkt onvoldoende om rellen tussen beide supportersgroepen te voorkomen.

Gooien met vuurwerk, munten en bier

Zo liep het op 4 maart van dit jaar helemaal uit de hand in De Adelaarshorst tijdens de wedstrijd Go Ahead Eagles – De Graafschap. Er werd op de Leo Halletribune tussen het Uitvak en Vak 19 over en weer met fakkels, vuurwerk, munten en bier gegooid. Na afloop kwam het tot fysieke schermutselingen, waarbij enkele supporters van de Eagles het veld inrenden om spelers van De Graafschap aan te vallen.

Go Ahead Eagles krijgt in de incidentenanalyse van het Auditteam Voetbal en Veiligheid ook complimenten dat de veiligheidsorganisatie goed was neergezet voor, tijdens en na de wedstrijd en dat stewards snel handelden en slagvaardig optraden toen het mis ging. De club ziet daarin de bevestiging dat de veiligheid in het stadion zodanig goed is georganiseerd zodat escalaties in de kiem kunnen worden gesmoord.

Probleem Leo Halletribune

Blijft over het probleem op de Leo Halletribune. Go Ahead Eagles krijgt het advies om een veilige, fysieke scheiding aan te brengen tussen het Uitvak en het aangrenzende Vak 19. Te denken valt aan een dubbele, tot de nok van het dak doorgetrokken wand van doorzichtig kunststof en een gracht tussen beide tribunegedeelten.

Verplaatsing van het Uitvak zou ook kunnen, maar ligt niet voor de hand. De club heeft de afgelopen jaren kostbare maatregelen genomen om het Uitvak een goede, afgescheiden plek in het stadion te geven. Het was vervolgens juist de harde kern van de eigen fans die ongemerkt ‘mee verhuisden’ doordat zij een seizoenkaart namen voor een tribuneplaats pal naast het Uitvak.

Overleg met seizoenkaarthouders over vertrek uit Vak 19

Go Ahead Eagles denkt daarom de oplossing te kunnen vinden in het weren van probleemsupporters uit Vak 19 en de verplaatsing van de harde kern naar een ander deel van het stadion. Het zou de angel uit de altijd gespannen situatie op de Leo Halletribune kunnen halen. De club heeft daarover woensdagavond met de seizoenkaarthouders van Vak 19 gesproken.

Vak 19 blijft de eerste twee thuiswedstrijden van Go Ahead Eagles op 17 augustus en 6 september tegen respectievelijk Jong FC Utrecht en Volendam sowieso al leeg. De KNVB heeft bepaald dat zich in Vak 19 tijdens deze wedstrijden geen supporters mogen ophouden. Dit is onderdeel van een straf die de Deventer club kreeg opgelegd naar aanleiding van de rellen rondom de wedstrijd tegen De Graafschap. Het geeft de club iets meer lucht voor het bedenken van een constructieve oplossing.

Vorig artikelAl duizenden Turken hebben gestemd
Volgend artikelGemeentebelang telt twee nieuwe ereleden