dinsdag, 23 april 2024

Meer keuze in ceremonie huwelijk of partnerschap

DEVENTER – Met ingang van 1 januari 2019 kunnen inwoners van de gemeente Deventer kiezen voor een beknopte ceremonie bij het aangaan van een huwelijk of partnerschap. Deze beknopte ceremonie is een nieuwe optie, naast het kosteloos trouwen en de reguliere ceremonie. De speech is voortaan bij alle huwelijken optioneel. Hiermee speelt de gemeente in op wensen van echtparen.

De tariefswijziging wordt nog voorgelegd aan de gemeenteraad, dit gebeurt bij de bespreking van de legesverordening in november 2018.  

Beknopte ceremonie 

Ambtenaren van de burgerlijke stand merkten dat steeds minder mensen kiezen voor een uitgebreide ceremonie, en dat er eigenlijk behoefte was aan een ‘tussenvorm’. De opmerkingen en vragen van bruidsparen droegen bij aan de herziening van het beleid. De beknopte ceremonie biedt een alternatief. Deze huwelijken en partnerschapsregistraties worden in de ondertrouwkamer gesloten op werkdagen, door een ambtenaar van de burgerlijke stand.  

Speech optioneel 

Op dit moment betalen paren bij de reguliere ceremonie standaard voor de speech van de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (Babs). Vanaf 2019 zijn de kosten voor de speech apart vermeld. Paren kunnen kiezen of ze wel of geen toespraak willen van de trouwambtenaar.         

Keuzes 

In Deventer blijft het mogelijk om kosteloos te trouwen op twee tijdstippen op maandag, in de huidige situatie is dat vier keer per week. De kosten van de beknopte ceremonie bedragen 175 euro. De kosten van de reguliere ceremonie hangen af van de locatie van het huwelijk. Een van deze locaties is het stadhuis: vanaf 2019 kost overdag trouwen op doordeweekse dagen hier 327 euro. De meerprijs voor een speech bedraagt zowel bij de beknopte als de reguliere ceremonie 90 euro.  

Vorig artikelTurkse verkiezingen: pas op met parkeren bij de Scheg
Volgend artikelFlitspalen kruising Henri Dunant – Hanzeweg gaan volgende week aan
error: Content is beschermd!!!