DEVENTER – Op 8 juli 2018 is bij de circustheatervoorstelling Tipping Point in de Deventer Schouwburg live audiodescriptie door een blindentolk van Komt het Zien! Voor het eerst kunnen ook blinden en slechtzienden in Deventer een visuele theatervoorstelling volledig meebeleven.

Met Tipping Point brengt de Engelse groep Ockham’s Razor geweldig fysiek circustheater met vijf topacrobaten. Zij balanceren voortdurend met niets anders dan pure spierkracht en lange stokken, die rakelings langs gezichten scheren en tot bukken en strekken dwingen. Het publiek wordt meegenomen in het opzwepende spel van de acrobaten die de zwaartekracht tarten en waarom ook nog flink te lachen valt.

Blindentolk

Het circustheater van Ockham’s Razor is heel beeldend, met muziek en zonder tekst. Is dat leuk als je het niet of slecht ziet? “Zeker weten”, zegt blindentolk Angelique van Lieshout van Stichting Komt het Zien!, “Ik vertel precies wat er allemaal gebeurt. De blinden zitten gewoon in de zaal en horen mijn beschrijving live via een koptelefoon. Daarnaast horen ze natuurlijk de muziek en reacties van het ziende publiek. Zo kan iedereen alles volledig meebeleven. Bovendien mogen de blinden al eerder naar binnen om het decor met tast te ‘bekijken’.”

Stichting Komt het Zien!

Met haar blindentolken maakt Komt het Zien! theatervoorstellingen toegankelijk voor iedereen met een visuele beperking. Hilda Snippe heeft een zicht van 1%, en is een regelmatige bezoeker van voorstellingen met audiobeschrijving in Leeuwarden, zij zegt: “Ik ben ook gewoon een mens. Ik woon in een gewoon huis, ik heb kinderen die gewoon naar school moeten. Dan wil ik ook wel eens gewoon naar het theater kunnen. Laatst ging ik naar een voorstelling zonder blindentolk. Ik hoorde anderen lachen, maar ik had geen idee waarom, want ik kon de voorstelling niet volgen. Als er een blindentolk is kan ik alles gewoon zien, terwijl ik geen steek zie.”

Voorstelling

Op zondag 8 juli begint de voorstelling Tipping Point met Komt het Zien! blindentolk in de Deventer Schouwburg om 14:00 uur. De inleiding voor visueel beperkten, met extra uitleg en tasten van het decor, start om 13:00 uur.

Info: https://deventerschouwburg.nl/programma/deventer-op-stelten-ockhams-razor en www.komthetzien.nl

Vorig artikelIngezonden brief: nieuw gemeentebestuur
Volgend artikelWoningbrand Deventer maakt woning onbewoonbaar