Toen we november vorig jaar achter de laptop onze zomervakantie uitzochten, was er nog geen vuiltje aan de lucht. Via een geheime tip van de buren hadden we een leuk Spaans appartementje gevonden met vlakbij een rustig strandje. Om in juli lekker bij te komen van weer zo’n wisselvallige Hollandse zomer. Toen in juni het fraaie weer aan bleef houden, zeiden we tegen elkaar: dat wordt een natte julimaand. Nu er nog steeds geen vuiltje aan de lucht is, worden we toch wat onrustiger. We lopen al weken met een Mediterrane bruine kop door de uitdrogende polder. Gelukkig is het IJsselmeer nog niet leeg, want anders hadden we ook qua watertekort te maken met Spaanse toestanden. Al weken zit iedereen op de Deventer terrasjes heerlijk buiten te eten. Ongegeneerd wordt er paella besteld met een mooie Rioja erbij. De Costa Isala ligt vol met badgasten van allerlei pluimage. Alleen de rood aangebrande Britse toerist ontbreekt nog. Anders was het net… España. En daar ga jij binnenkort naar toe! De vliegtickets die anders al weken van te voren zo achteloos mogelijk op tafel liggen, zijn diep weggestopt in een la. Stel je voor dat vrienden ze zouden zien. Wie gaat er nu van een warm en zonnig land op vakantie naar een warm en zonnig land? En straks als je terug bent uit Spanje komt het ergste moment nog. Want in een natte Hollandse zomer maak je met een gebruind hoofd natuurlijk indruk. Word je door vrienden in de super aangesproken: ‘zo, lekker op vakantie geweest?’ Niets daarvan dit jaar. Heel Holland is al bruin gebakken. Ook op de luchthaven loop je licht beteuterd rond. Verlangend kijk je naar de Departures met bestemmingen waar het nu aan één stuk door regent. Daar zou je mee thuis kunnen komen. Natte verhalen, overstromingen, lekkende vakantiehuisjes, evacuaties. Helaas. Europa is deze zomer één hoge drukkookpan. En behalve de natuur, gaan wij zelf daar ook niet ongeschonden uitkomen. Al ben je nog de grootste droogkloot. Dit gaat ook geestelijk wat met je doen. Het klimaat heeft je nu ook persoonlijk bij de kladden. Voorkom verdere ellende en boek tijdig voor een afspraak bij de weerpsychiater.

Vorig artikelLoterij georganiseerd door leerlingen Nicolaasschool een groot succes!
Volgend artikelPizzabezorger gewond na botsing met auto