vrijdag, 24 mei 2024

Diepenveen maakt zich hard voor verkabeling hoogspanningslijn

DIEPENVEEN – Als het aan de Diepenveners ligt gaan de hoogspanningsmasten die dwars door het dorp lopen verdwijnen. Onder de noemer ‘Diepenveen onder Hoogspanning’ hebben ongeveer zestig huishoudens zich verenigd in een werkgroep om de hoogspanningslijn onder de grond te krijgen.

Aanleiding voor de Diepenveners om actie te ondernemen is dat de overheid erkend heeft dat hoogspanningslijnen boven de grond een gezondheidsrisico vormen voor omwonenden. Volgens onderzoeken van het RIVM is er bij jonge kinderen die langdurig onder hoogspanningslijnen verblijven een verhoogde kans op leukemie.

Ook ervaren veel volwassenen klachten door de spanningsvelden die optreden in de nabijheid van de lijnen. Tevens zou er een verhoogde kans op Alzheimer zijn. Daarnaast worden fijnstofdeeltjes opgeladen in de nabijheid van de lijnen waardoor ze mogelijk kunnen leiden tot longschade.

Verder is er sprake van een veiligheidsrisico en lagere huizenprijzen voor woningen die dichtbij hoogspanningsmasten staan.

Via de wet VET neemt de overheid 80% van de kosten op zich om de hoogspanningskabels onder de grond aan te leggen, gemeenten moeten 20% bijdragen.

De Diepenveense werkgroep wil nu dat de gemeente Deventer het verkabelen voortvarend aan gaat pakken. In een reactie aan de werkgroep laat Marcel Udink, senior-milieu adviseur van de gemeente, weten dat ‘op dit moment geen middelen in de gemeentelijk begroting zitten voor haalbaarheidsstudie/verkabelen.‘ Udink wijst er bovendien op dat de wet op 1 januari 2019 in werking treedt en dat vervolgens de tracés bekend worden die voor verkabeling in aanmerking komen.

Vorig artikelGeneeskundige hulp aan vrouwen in Nepal dankzij bijdrage Soroptimistclub
Volgend artikelSnelle skateboarder komt eraf met een waarschuwing
error: Content is beschermd!!!