DEVENTER – Soroptimistclub Deventer heeft 3000 euro ingezameld voor stichting Vrouwen voor Vrouwen. Hiermee dragen zij bij aan de geneeskundige hulp aan vrouwen in Nepal.

De natuurlijke schoonheid van Nepal staat in groot contrast met het leed dat talloze Nepalese vrouwen onzichtbaar onder de vaak kleurrijke kleding meedragen. Veel Nepalese vrouwen gaan namelijk gebukt onder een zogenaamde Pelvic Organ Prolapse (POP); in de volksmond ‘verzakking’ genoemd. Een groot probleem dat relatief eenvoudig verholpen kan worden.

Stichting Vrouwen voor Vrouwen gaat twee keer per jaar op expeditie naar Nepal met een team van medische vrijwilligers. Door het geven van voorlichting, verzorgen van onderwijs en het trainen van Nepalese zorgverleners, kan het leven van veel Nepalese vrouwen aanzienlijk verlicht worden. Het is ontwikkelingshulp in de vorm van zelfredzaamheid. De Stichting Vrouwen voor Vrouwen helpt bovendien het taboe rond POP te slechten.

Deventer gynaecologe Loes van der Leeuw gaat zelf al jaren mee naar Nepal. “Nieuw is het project in Gorkha. Dit is een gebied waar in april 2015 het epicentrum lag van een alles verwoestende aardbeving. Veel mensen wonen daar nog steeds in tenten of in deels herbouwde huizen. De medische hulpposten zijn wel weer grotendeels op orde. Een Nepalese vrijwilligersorganisatie heeft ons gevraagd om in Gorkha de zorg voor vrouwen met een POP (Pelvic Organ Prolaps = verzakking van de bekkenorganen) te realiseren. Dit gaan we doen door het geven van onderwijs en praktische training aan de lokale health workers en ook door het geven van voorlichting aan vrouwen in de communities. Samen met een aantal Nepalese vrijwilligers gaan we in november naar 9 verschillende wards om ons programma daar uit te voeren. Wanneer dit succesvol verloopt gaan we in 2019 naar een volgende regio binnen Gorkha.”

Voor dit werk is er voorlichtingsmateriaal nodig en ook een ruime hoeveelheid pessaria (ringen). Daarnaast zullen er vrouwen zijn die geopereerd moeten worden in een van de ziekenhuizen waar we de Nepalese gynaecologen trainen in het uitvoeren van POP-operaties. Het mooie bedrag van 3000 euro van Soroptimistclub Deventer is een flinke bijdrage aan dit project.

Soroptimisten vormen een internationaal netwerk van vakvrouwen, met een breed scala aan beroepen en expertises, die zich willen inzetten voor elkaar en voor anderen. Daarbij wordt vooral aan vrouwen en kinderen gedacht. Om het geld in te zamelen organiseerde Soroptimistclub Deventer verschillende activiteiten, zoals een aspergediner, een concert van Trio Pascopa en de verkoop van ansichtkaarten. Ook staat de club elke zomer met een kraam op de Deventer Boekenmarkt.

Vorig artikelOntdek het leven langs de Berkel tijdens het Berkelfestival!
Volgend artikelDiepenveen maakt zich hard voor verkabeling hoogspanningslijn