DEVENTER – Maandag 2 juli bracht minister Bruno Bruins (Medische Zorg) een werkbezoek aan het Deventer Ziekenhuis. Hij kreeg onder meer een rondleiding over de verpleegafdelingen. Nadruk lag op regionale samenwerking tussen ziekenhuis, huisartsen en andere zorgverleners. Bruins: “De toekomst van de zorg ligt in de regio. Daar heb ik hier mooie voorbeelden van gezien.”

“Om zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, is het zaak dat ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgbetrokkenen meer samenwerken. Verschillende zorgverleners kijken samen naar wat iemand nodig heeft en organiseren dat vervolgens in een netwerk rondom die patiënt”, aldus Bruno Bruins maandag in het Deventer Ziekenhuis.

In de Sallandse regio wordt daar al volop aan gewerkt. Bestuurders en specialisten van het ziekenhuis en de Huisartsen Coöperatie Deventer en Omstreken lichtten onder meer het Regionaal Transferpunt Salland toe. Deze nieuwe voorziening coördineert alle vervolgzorg na een ziekenhuisopname. Maar regelt ook, zowel overdag als ’s avonds en in het weekend, bedden voor huisartsen die voorzieningen in de eerste lijn voor hun patiënt zoeken. Dit ontlast de huisarts en het voorkomt onnodige opnames in het ziekenhuis, onder meer voor het groeiend aantal kwetsbare ouderen.

Slimmere zorg
Op de verpleegafdelingen liet Bruins zich informeren over een nieuwe, slimmere organisatie van de verpleegkundige zorg. Vanwege andere behoeften van patiënten, nieuwe technologie en toenemende complexiteit is dat nodig. In vier ziekenhuizen in Nederland, waaronder in Deventer, is in zogenaamde proefuinen gewerkt aan een ‘herinrichting’ van verpleegkundige functies, inclusief andere opleidingseisen (mbo/hbo), taken en verantwoordelijkheden. De minister toonde veel belangstelling in wat deze nieuwe organisatie van verpleegkundigen vraagt. Vervolgens werd een kort bezoek gebracht aan de hybride OK van het ziekenhuis, waar de minister een indruk kreeg van de complexe vaatoperaties die hier worden gedaan.

Oncologische samenwerking
Tot slot werd stilgestaan bij de nieuwe oncologische samenwerking van het Deventer Ziekenhuis met MST (Enschede) en ZGT (Hengelo, Almelo). Inzet is om alle oncologische zorg in de regio te kunnen blijven aanbieden, en met elkaar en met de patient samen te werken op het gebied van research en innovatie. Daarbij komt veel meer aandacht voor de uitkomsten van zorg. Heeft een patiënt uiteindelijk nou baat bij een behandeling of niet? Door hier veel meer data over te verzamelen, wordt kennis opgedaan voor toekomstige, effectievere behandelingen. Ook helpt het om precies die behandeling te vinden die het beste bij een patiënt past.

Minister Bruno Bruins toonde zich na afloop positief over het werkbezoek: ‘Ik zie ook in Deventer de beweging om de patiënt echt centraal te zetten, goed te kijken wat hij of zij nodig heeft en daar de zorg omheen te organiseren en dat samen met andere zorgverleners. Over de schotten van de eigen instelling heen.’ Bestuursvoorzitter Gita Gallé van het Deventer Ziekenhuis: “Het werkbezoek was een mooie gelegenheid om het Deventer Ziekenhuis te laten zien, waar wij mee bezig zijn en tegenaan lopen. Ook is het goed de innovatieve samenwerking in deze regio toe te lichten. De minister toonde veel belangstelling. We kijken terug op een prima bezoek.”

Vorig artikelColumn Marcel Schoemaker: Klimaatwet
Volgend artikelLIDL opent op Keizerslanden