Praten over het weer is voorspelbaarder dan het weer zelf. We staan er mee op en gaan er mee naar bed. Telkens weer. IJs en weder dienende. Als we een gesprek met wat small talk willen beginnen is het weer altijd prima. Tegen een vreemde zeggen ‘het is al wel lang droog voor de tijd van het jaar’ brengt minder risico’s met zich mee dan ‘wat verdien jij nou eigenlijk?’ We hebben er ook allemaal verstand van. Het weer en het klimaat zijn hot issues. Het is een hele industrie geworden die ons elke seconde online voorziet van de laatste ontwikkelingen. De weermannen en –vrouwen zijn echte BN’ers geworden. Er wordt vaak goed geld aan verdiend. Dat naar buiten kijken. Want ja, veel meer is het toch niet. Anders konden we er allemaal niet over meepraten. Het weer is een behapbaar onderwerp. Je hoeft er niet hoog opgeleid voor te zijn. Maar het begint in Nederland-niks-aan-de-hand-land wel een beetje uit de hand te lopen. Van de weersomstuit. We zijn een volkje van zekerheden geworden. Dat we ons tegen alles en nog wat verzekeren, is al bekend. Maar ook het weer is in die categorie terecht gekomen. We willen van de meteorologen zeker weten of we morgen zonder jas naar buiten kunnen. Of het genoeg waait voor dat zeiltochtje of juist weinig om die 60 kilometer te fietsen. Verkeerde voorspellingen komen weermannen al op dreigmail te staan. Dus bouwen die steeds meer zekerheden in om dat te voorkomen. Met als toppertjes natuurlijk de weercodes geel, oranje en rood. Voor alle weerszekerheid. Ook de centrale overheid is er nu achter dat ze niet meer weg komen met een veertiendaagse voorspelling. We gaan de onzekerheid bij het volk over het weer en het klimaat definitief wegnemen, bedachten ze in Den Haag. We doen een voorspelling over zeg een periode van dertig jaar. Maar dan niet meer elke dag zeuren over het weer. Dat is nu verboden. Dus als u binnenkort de Weerpolitie een aantal oude dametjes ziet arresteren bij de koffieautomaat van de super, wees dan niet verbaasd. Dat is op grond van artikel 17a, lid 3 van de nieuwe Klimaatwet.

Vorig artikelGrootste vrijdagmiddag borrel bij Fooddock
Volgend artikelMinister Bruins maakt kennis met ‘netwerkgeneeskunde’ in Deventer Ziekenhuis