DEVENTER – Na een intensief vergunning traject van drie jaar zijn ondernemerskoppel Evelien Janssen-Musch en Koos Janssen (beide opgegroeid in de gemeente Voorst) op 1 augustus gestart met de crowdfinance campagne voor het realiseren van hun unieke horecaconcept op een a-locatie langs de Worpzijde van de IJssel bij Deventer. Na twee weken stond de teller al op maar liefst 100.000 euro. “Het is fantastisch dat investeerders zoveel vertrouwen hebben in ons plan, maar het blijft natuurlijk ook wel een beetje spannend of we voor 1 oktober het streefbedrag gaan halen” vertelt Koos.

“Meadow” op het Deventer Stadsstrand wordt een pop-up paviljoen gebouwd van gebruikte zeecontainers als belangrijkste bouwstenen met veel aandacht voor mens, omgeving en dier. Voor de bouw worden waar mogelijk gebruikte materialen uit de stad gebruikt en er worden samenwerkingen met lokale bedrijven gezocht. Het wordt een laagdrempelige horecazaak met vooral een dagfunctie. In het weekend kun je er zelfs ontbijten of je kunt er ook een kleinschalig feestje geven met bovenal uitzicht op de historische binnenstad van Deventer. De zaak opent in april 2019 en wordt jaarlijks van april tot en met oktober geplaatst en geëxploiteerd. Na afloop van het seizoen ontstaat weer Ruimte voor de Rivier.

Flink bedrag

Voor de realisatie en exploitatie is minimaal 180.000 euro benodigd. Een flink bedrag maar de huidige tussenstand geeft veel vertrouwen. Investeerders kunnen instappen vanaf 250 euro en ze ontvangen 6 jaar lang een rentepercentage van 5% per jaar op hun investering. De bonusactie voor “early birds” slaat enorm aan, iedereen die in de maand augustus 1.000 euro of meer investeert ontvangt namelijk ook nog eens een persoonlijke 10% kortingskaart die geldt gedurende het openingsseizoen 2019. Een win-win situatie omdat de ondernemers zo hun investeerders ook regelmatig als gast zullen verwelkomen

Koos & Evelien hebben er bewust voor gekozen om de financiering via een crowdfundingscampagne te vergaren. Voor sommige mensen is dit wennen maar het biedt ondernemers en investeerder beide voordelen. “Deze vorm van financieren past allereerst bij onze ietwat eigen wijze waarop we dit project zijn aangevlogen. Tegelijkertijd bieden we op deze manier investeerders een mooi rendement en leuke extra’s waardoor we ze binden aan onze zaak.” vertelt Koos. “Banken zijn nog steeds wat terughoudend als het gaat om het financieren van projecten die afwijken van het reguliere. Ze vinden het wat lastig om projecten te beoordelen die een langere aanloopperiode hebben maar veel meer in zich hebben dan enkel financiële waarde creatie”. In het westen worden daarom al een tijd lang succesvolle horeca op deze wijze gefinancierd. Het levert investeerders ook nog eens meer rendement op dan geld op je spaarrekening laten staan. Deze trend waait nu ook langzaam deze kant op. Davo Stadsbrouwerij in Deventer is een mooi voorbeeld van een zaak waar ook ook klanten hebben geinvesteerd, onlangs is zelfs een tweede vestiging in Arnhem gefinancierd door de crowd.

Niet alleen voor zonaanbidders

Het plan is goed onderzocht en onderbouwd. “Om niet te veel afhankelijk te zijn van weersomstandigheden richten we ons daarom ook niet alleen op de zonaanbidders langs de IJssel”. De plek ligt langs een drukke wandel- en fietsroute en om ook op een wat druilerige dag in april of september bestaansrecht te hebben zijn er binnen straks minimaal 48 zitplekken ingericht. Ook zijn er mogelijkheden voor kleinschalige feestjes of zakelijke bijeenkomsten. De plek ligt op de hoogste plek van het perceel waardoor de kans op evacuatie met hoog waterstanden in de zomermaanden te verwaarlozen is. “Wat dat betreft zijn deze risico’s behoorlijk afgedicht”.

Doorzettingsvermogen

De afgelopen drie jaar heeft het koppel hun doorzettingsvermogen aangetoond en samen hebben ze meer dan 40 jaar ervaring in de branche.  Evelien is al jaren een bekend gezicht in de horeca in Twello en heeft tussendoor een jaar bij Fooddock gewerkt als floormanager. Koos is meer achter de schermen bezig met de bedrijfsvoering en organisatie. Dé ideale combinatie om Meadow tot een succes te maken.

Meer weten?

Heb je ook interesse om te investeren? Ga dan naar meadow-deventer.nl voor meer informatie over het plan, de voorwaarden en leuke extra’s voor investeerders. De actie van Koos & Evelien loopt tot nog uiterlijk 1 oktober, als het bedrag dan niet bij elkaar gefund is krijgen alle investeerders het geld teruggestort op hun rekening.

Vorig artikelDe Bisschop team 1 winnaar André’s Bacchus Jeu de Boules toernooi
Volgend artikelJubileumjaar Ondernemersvereniging Diepenveen