“Wij staan bovenaan”, klonk het vanuit het uitvak in Eindhoven waar Go Ahead Eagles haar tweede competitiewedstrijd ook won. Met een euforisch gevoel reisden de Kowet supporters terug naar Deventer terwijl in de mixed zone trainer John Stegeman realist was en de boel suste. Bij binnenkomst in de kleedkamer sprak hij kort en strak de groep toe. Typisch John Stegeman weten we nu ondertussen. Ook op trainingen is Stegeman veeleisend, een enorm verschil met afgelopen seizoen bijvoorbeeld. Stegeman is veeleisend, daarmee proef ik een herkenning richting de periode Eric ten Hag. Stegeman is als een kunstenaar bezig zijn meesterwerk te schilderen. Afgelopen seizoen was ik eens in een sportschool waar de selectie ook aanwezig was. Daar zag je de discipline van dat ogenblik: Spelers trokken eens aan een apparaat, maar werden het meest vermoeid van hun eigen mobieltje. Stegeman zorgt voor een strakke discipline, als een speler op de training lijkt te verslappen, roept Stegeman hem tot de orde. Afgelopen vrijdag in Eindhoven was de ‘kunstenaar’ ook weer bezig met zijn ‘schilderij’. Net als bij kunst zijn er vele meningen over het resultaat, sommigen oordelen dat het van kampioenskwaliteit is, Stegeman mompelt het snel weg. Na het nipt gewonnen duel vrijdag was hij met name ontevreden, over het vertoonde spel, de slordigheden en de bezetting en organisatie.
“Er zijn een heleboel dingen die we niet goed doen”, kopte Stegeman al snel. Maar niet alleen de ondertussen bekende onliners, Stegeman doceerde vrijdag kritisch achteraf: “Bij balbezit moeten we de ruimtes groter maken, dat de backs dan uit moeten zakken om middenvelders vrij te krijgen”.
Zelfs als ik complimenteus toch de speellijnen toelicht, blijft Stegeman kritisch: “Dat is wel iets waar we op trainen, maar moet het team daar wel voorwaardes voor creëren, je moet mensen binden en in keuzes laten komen en dan de juiste keuzes maken en dat deden we niet goed…” Stegeman is met zijn kunstwerk bezig als een echte artiest, kritisch en absoluut niet tevreden. De lijnen staan er, de omgeving spint tevreden, maar het is nog verre van af en dus is de ‘meester’ nog verre van tevreden.

Vorig artikelRob Dekay speelt speciale akoestische set
Volgend artikelOpa-en-Oma-dag in Deventer