DIEPENVEEN – Problemen voor de egel door de droogte. Normaal leeft de egel van insecten, wormen en slakken maar juist die zijn door de droogte moeilijk te vinden. Opvanglocaties voor verzwakte egels in Overijssel verwachten daarom de komende maanden topdrukte.

De herfst is normaal gesproken al een drukke tijd voor de Sallandse egelopvang Caspar in Diepenveen. Maar eigenaresse Morag Kronig verwacht dit jaar nog meer zieke en verzwakte egels.

Door de lange droge zomer hebben de egels het zwaar gehad. “Nu heb ik nog maar elf egels in de opvang maar in de komende maanden kunnen dat er gemakkelijk meer dan honderd worden.”

Flesje

De egels in de opvang moeten vooral aansterken. Kronig fluistert, want de egels zijn nachtdieren en slapen overdag. Voorzichtig tilt ze een bak omhoog, er komt een complete familie tevoorschijn.

Een ander egeltje is aangevallen door een hond en loopt een beetje mank. Hij krijgt een flesje met aangelengde kattenbrokjes.

Winterslaap

Egels zijn een van de weinige diersoorten in Nederland die een winterslaap houden. Maar ze kunnen die slaap alleen overleven als ze goed op gewicht zijn en genoeg vet hebben.

“Zonder dat vet redt ie het niet want egels verliezen een derde van hun lichaamsgewicht tijdens de winterslaap”, legt Kronig uit.

Tuin

Volgens Kronig is het niet verkeerd om egels in je tuin een beetje te helpen. “Zet een laag bakje met water neer, zodat ook jonge egeltjes er niet in verdrinken. Voor het bijvoeren kun je een bakje met droge kattenbrokjes geven. Daar doe je elke egel een plezier mee”, aldus de dierenverzorgster.

Vorig artikelWeekend weerbericht
Volgend artikelFietsoversteek N348 ruim 1 maand afgesloten