DEVENTER – Het is een buitenkansje voor Deventernaren en toeristen: het koninklijke jacht de Piet Hein meerde maandag en dinsdag af in de Hanzestad. Belangstellenden konden tegen een klein bedrag meevaren en zich verbazen over de koninklijke vertrekken.

Het schip is in 1936 door het volk geschonken aan het bruidspaar prinses Juliana en prins Bernhard. Ondanks de tegenvallende opbrengst van de inzameling (het was crisis) kwam er toch een schip van ruim 30 meter met een koninklijke uitstraling.

Een eenvoudig koningshuis

Sommige hoogwaardigheidsbekleders vonden het met die koninklijke uitstraling wel tegenvallen. Schipper Kees de Jong: “Haile Selassie en de Sjah van Perzië zijn hier wel geweest maar hebben hier niet geslapen. Ze vonden dat ons koningshuis zo eenvoudig leefden, dat konden ze niet begrijpen.”

Maar voor de tijd waarin het schip was gebouwd was het heel modern. Bij de restauratie zijn heel veel authentieke details weer teruggebracht, zoals de houten wanden in het slaapvertrek van Juliana en Bernhard. Ook is er weer een tweepersoonsbed geplaatst.

Souvenirjagers

Het schip heeft eigen serviesgoed en eigen bestek met koninklijk logo. Helaas is dat verre van compleet – souvenirjagers slaan af en toe hun slag. Voor Juliana was dat geen reden om de borden en kopjes in dozen op de wal te bewaren: “Het hoort op het schip, dan wordt het maar gejat.”

De Piet Hein vaart normaal gesproken alleen in de omgeving van Rotterdam, waar het zijn thuisbasis heeft. Ter gelegenheid van de Internationale Hanzedagen ging het vorig jaar verder van huis en dat is zo goed bevallen dat het ook dit jaar Deventer aandoet. De interesse in de vaartochten is groot.

Vorig artikelWeerbericht woensdag
Volgend artikelJessica Kroeskop van The Eagles naar WK