DEVENTER – Een zetel in de gemeenteraad bij de verkiezingen van 2022, dat is het voorlopige doel van de NCPN IJsselstreek uit Deventer. Sinds een tijdje timmert de partij aan de weg in de regio en nu moeten de volgende stappen gezet worden.

De initiatiefnemers in Deventer zijn allemaal vrij jong: “We zijn niet ouder dan dertig jaar en komen allemaal voort uit de jongerenbeweging in Deventer. Nu gaan we een afdeling opzetten en meedoen aan de volgende verkiezingen”, vertelt de 21-jarige Elmyr Visser van NCPN IJsselstreek.

“Wij zien onszelf als de voortzetting van de CPN (Communistische Partij Nederland). We zijn geen sociaal-democraten, maar Marxisten. De hervormingen kunnen wat ons betreft alleen door klassenstrijd verworven worden. Wij zeggen niet dat er dingen in de machine kapot zijn die gerepareerd moeten worden, maar dat het de machine zelf is die problemen veroorzaakt. Wij zijn niet voor het verbeteren van het kapitalisme, maar voor het vervangen van het kapitalisme, want we zien geen schot meer in dit systeem.”

Deventer

De keuze voor Deventer is volgens de jonge communist logisch. “Deventer heeft een hele lange communistische traditie, dat gaat decennia terug. Als er ergens de ingrediënten liggen, dan is het Deventer. Er is een communistische traditie geweest en er is een links-georiënteerde bevolking die weinig aansluiting vindt in de huidige partijen. Er is een Marxistisch gat dat wij kunnen vullen. Een groep die links wil stemmen hopen wij vertrouwen terug te geven.”

Vorig artikelTopspeler en coach Marcelo Perez geeft padelclinics bij Deventer Padel
Volgend artikelCricket WK kwalificatie in Deventer