dinsdag, 21 mei 2024
FOTO: GinoPress

Schippersvereniging boos om gesloten haven

DEVENTER – De Algemeene Schippers Vereeniging (ASV) is niet te spreken over de sluiting van de Deventer haven. Met name de informatievoorziening schiet volgens de belangenvereniging tekort. Vijf schippers konden maandagochtend de Deventer haven nog in, maar mochten er vervolgens niet meer uit.

Schippers die maandagochtend arriveerden konden gewoon nog door de sluis, maar waren niet op de hoogte van de eventueel naderende sluiting. Maandagavond sloot de gemeente Deventer de haven, per direct. De sluis ging niet meer open en schippers konden de haven niet verlaten. Nog altijd liggen zij vast.

Dit is een heel groot probleem”, laat een boze David Twigt, woordvoerder van de ASV, weten. “Niemand heeft ons, of de schippers, laten weten dat de sluis gesloten zou kunnen worden.” Volgens Twigt heeft de gemeente Deventer nonchalant gehandeld. Hij wil een schadevergoeding voor de getroffen schippers die inkomsten mislopen door het sluiten van de sluis. 

Daarnaast hoopt hij op een snelle oplossing. “Laat de schepen die vast liggen zo snel mogelijk vrij. Ik kan me niet voorstellen dat dit mis kan gaan. Dat de deuren het begeven omdat de waterstand nu twee centimeter lager is. En als dat wel zo is, dan is het gewoon achterstallig onderhoud.” 

‘Dit kost ons 500 euro per dag’  

Pieter Klein is één van de schippers die geen kant meer op kan. Maandag arriveerde hij vanuit Rotterdam in Deventer, geen idee hebbende dat hij twee dagen later niet meer zou kunnen vertrekken. “Ik hoorde het van een collega, niets, niemand heeft ons geïnformeerd.” En dus kwam het voor Klein en zijn vrouw als een complete verrassing.  

Woensdagochtend zou het stel weer vertrekken, maar dat zit er waarschijnlijk niet in. “Dit gaat ons 500 euro per dag kosten. En het kan wel een week duren, zeggen ze.” In zijn 45-jarige carrière als schipper heeft Klein nog nooit vastgezeten in een haven. “Als je al zo lang schipper bent schrik je niet zo snel meer, dus we zullen het wel afwachten.”  

Bedrijven gewaarschuwd 

De gemeente Deventer kan zich niet vinden in de kritiek van ASV. “Wij communiceren niet rechtstreeks met de schippers, omdat wij niet weten wie onderweg is naar de haven”, laat een woordvoerder weten. “Afgelopen vrijdag hebben wij de bedrijven in de buurt van de haven al gewaarschuwd. Ze wisten dat de sluis wel eens gesloten zou kunnen worden.” 

Een snelle vrijlating van de vastliggende schepen lijkt niet tot de mogelijkheden te behoren. Eerst moet de waterstand in de IJssel weer stijgen. “Welke hoogte precies nodig is om de sluis weer te openen, dat wordt nu uitgezocht. Maar voor vrijdag verwachten we geen uitsluitsel. Dat de schepen weken hier vast liggen? Dat zou kunnen.” 

Vorig artikelWeerbericht woensdag
Volgend artikelVeteranen Deventer en café De Heeren organiseren een Veterans After Party op 15 september
error: Content is beschermd!!!