zaterdag, 2 maart 2024

De collecteweek van de nierstichting komt er aan

DEVENTER – Ruim 60.000 vrijwilligers collecteren van 16 t/m 22 september tijdens de collecteweek van de Nierstichting, die dit jaar 50 jaar bestaat. In het hele land gaan deze week enthousiaste collectanten op pad om te helpen onze droom te realiseren: nierziekten kunnen genezen. Alle bijdragen helpen daarbij. En dat is hard nodig want jaarlijks overlijdt 1 op de 6 dialysepatiënten.

Nierpatiënten zien er ogenschijnlijk gezond uit, maar dialyse en de impact daarvan maken het leven van een nierpatiënt loodzwaar. Dialyseren is volgens veel patiënten geen leven, maar overleven. Van het urenlang vastzitten aan een groot apparaat, de enorme aanslag op je lichaam en de gevolgen daarvan, tot intense vermoeidheid, misselijkheid en het moeten volgen van een streng dieet. Veel nierpatiënten kunnen daarom niet meer werken of met vakantie gaan. Deze ingrijpende beperkingen zijn bij veel mensen onbekend of worden onderschat. Nierpatiënten stuiten daarom op veel onbegrip vanuit de omgeving. Nierpatiënten willen een gewoon leven leiden, maar door hun nierziekte kan dat niet.

Collectanten met een verhaal 
Ook onder de 60.000 vrijwilligers die collecteren tijdens de collecteweek bevinden zich mensen die als geen ander weten wat de impact van een nierziekte is. Zoals Annelies die samen haar dochter Sandy collecteert: “Mijn man Hub was jarenlang nierpatiënt en overleed op 54-jarige leeftijd. Hij moest starten met dialyse toen onze dochter Sandy net geboren was. Daarom collecteren wij al jaren samen om het leven van nierpatiënten dragelijker te maken.” Ook Bram, vader van de inmiddels overleden Floor, zet zich sinds de ziekte van zijn dochter in voor nierpatiënten. “Een nierziekte is iets chronisch, het is er altijd. De impact die dat op leven heeft kennen veel mensen niet. Voor kinderen zoals Floor zet ik daarom graag een extra stap”. En Manfred, samen met zijn moeder Louise collecteert hij dit jaar al voor het 10e keer. “Mijn stiefvader had een nierziekte, en leefde met een donornier. Als gezin zetten wij ons al jaren in voor nierpatiënten.”

Help ook mee en geef nierpatiënten hun leven terug. Geef tijdens de Nierstichting collecteweek aan de collectant of doneer direct op nierstichting.nl

error: Content is beschermd!!!