Het schijnt dat we ons over de toekomst van Oranje wat minder zorgen hoeven te maken. Volgens de experts althans. Dat is fijn voor de voetbalfans. Over het andere Oranje, die van het gelijknamige Huis, maken we ons minder zorgen. Zij blijven de betrouwbare factor die Nederland in voor- en tegenspoed bij elkaar houdt. Ter bevestiging van dat gevoel hebben we natuurlijk Koningsdag. Maar ook Prinsjesdag mag er wezen. Hoewel gekoppeld aan de opening van het nieuwe politieke jaar, genieten Willy en Max er altijd volop van. Ze pakken flink uit met hun Pracht & Praal retourritje van Noordeinde naar het Binnenhof. Met veel pk’s en opgesmukte beveiliging ziet het er altijd feestelijk uit. Kosten noch moeite worden gespaard om ons dat tweede Oranjegevoel van het jaar te geven. Bij Uber doet zo’n ritje ongeveer zes euro. Een kniesoor… Voor W&M kan de rit niet lang genoeg duren. Lekker zwaaien naar de trouwe fans. Het geheel hinderlijk onderbroken door de Troonrede. Door het kabinet protocollair in de maag gesplitst van het Staatshoofd. Als het aan Alexander zou liggen, zou hij het liefst openen met: ‘Leden van de Staten Generaal, ook dit jaar zijn wij weer verplicht u dit verhaal voor te lezen. Wij hebben hier een gegronde hekel aan. Vooral omdat u, leden van de Staten Generaal, er elke keer weer een zooitje van maakt.’ Enzovoorts, enzovoorts. Maar de SG-leden, vooral die uit de coalitie, blijven tevreden lachen over al die mooie economische weersvoorspellingen waar de gemiddelde burger niets van begrijpt. Duw hem of haar een microfoon onder de neus en de klaagzang begint. Het gaat helemaal niet goed. Daarna volgt het bekende Hollandse klachtenlijstje. Over al die zaken die volgens de feitelijke statistieken toch echt anders liggen. Gelukkig is er altijd nog één zaak die ons naast Oranje gezamenlijk bindt: het belang van onze eigen gezondheid. Niet dat we er altijd naar handelen, maar toch. Als de regering dat nou eens elke Prinsjesdag in beeld zou brengen: the Healthy State of the Union. Over het verminderen van obees, de toename van gezond voedsel, de terugkeer van het schoolzwemmen, enz. Om ons er letterlijk op vooruit te laten gaan. In beeld gebracht uiteraard met mooie loopkrachtplaatjes.

Vorig artikel‘Kom naar de Coachdag’ op 28 september en maak kennis met coaching
Volgend artikelOnderzoek naar wissel Van Moorsel bij GA Eagles