Bij een uitvaart zijn bijna altijd bloemen. De familie laat een mooi stuk maken voor op, of bij de kist. Ik adviseer altijd om dat zelf te regelen bij de eigen bloemist. Het is fijn om zélf te vertellen van welke bloemen uw vader hield, of welke sfeer het stuk voor uw moeder uit moet stralen. Een goede bloemist vertaalt uw wensen in een prachtig bloemstuk. Een zelf samengesteld boeket met bloemen uit de eigen tuin is natuurlijk ook heel bijzonder. En een flinke bos van de markt kan ook precies kloppen. Alles kan eigenlijk…

Vaak nemen de genodigden voor een uitvaart ook bloemen mee. U kunt er voor kiezen om daar een beetje in te sturen. Door bijvoorbeeld op de kaart te vragen één bloem mee te nemen. Zo maken de gasten met elkaar een boeket. Dat kunnen dan bloemen zijn in dezelfde kleur of juist heel bont. Iemand vroeg om veelkleurige tulpen mee te nemen. Op de dag van de uitvaart zag je overal in de stad mensen uit deuren komen met tulpen in hun armen. Een filmisch beeld.

Eén woord kan het verschil maken. Een dochter vroeg om voor haar moeder zelfgeplukte bloemen mee te nemen. Na afloop hoorde ze van haar vrienden hoe die onderweg meerdere mensen in de berm fluitekruid hadden zien plukken. Het was prachtig, al die losse wilde bloemen die rondom haar kist lagen. Haar moeder zou het geweldig gevonden hebben.

Voor de gasten is het vaak heel prettig. Ze krijgen een soort opdracht mee en het geeft hen de mogelijkheid om echt nog iets te doen voor de overledene. Bovendien maken ze met elkaar iets wat alleen kan ontstaan doordat zij er allemaal waren. Dat is een mooi verbindend gebaar naar de overledene. En troostend naar elkaar.

Rob Oostenrijk is uitvaartbegeleider in Deventer. Elke laatste dinsdag van de maand schrijft hij op deze plek over zijn werk. Soms met nuttige informatie, soms met een verhaal uit de praktijk.

Vorig artikelWeerbericht maandag
Volgend artikelLidl Deventer doneert 250 euro aan buurtbewoners voor AED