DEVENTER – Het begon op zaterdag met een wieler- en skeelerwedstrijd, de huldiging van de Deventer Sportploeg, op zondag konden sporters met een beperking meedoen aan de Obstacle Run en woensdag stond helemaal in het teken van het aangepast sporten. Judo, atletiek, badminton, tafeltennis, schaatsen, skeeleren, voetbal, wielrennen, korfbal, tennis, het kon allemaal beoefend en uitgeprobeerd worden! Daarmee was er heel veel aandacht voor aangepast sporten tijdens de Nationale Sportweek in Deventer.

Deventer was Hostcity van de Nationale Sportweek van 15 t/m 20 september. Traditioneel de start van het nieuwe sportseizoen in Nederland. En daar hoort natuurlijk ook aandacht voor het aangepast sporten bij!

De hele week kon iedereen op het Sport- en Beweegplein (op sportpark Keizerslanden) bij de Sportcarrousel allerlei sporten uitproberen. De Sportcarrousel, een onderdeel van Iedereen Actief (dat mede mogelijk gemaakt wordt door de NSGK), is – samen met de Iedereen Actief on tour bus – overal in de regio inzetbaar om verschillende sporten onder de aandacht te brengen. Vrijwilligers van o.a. sportverenigingen die in Deventer en Salland aangepast sporten aanbieden, bemensen de sportcarrousel en begeleiden de sporters. Als een sport goed bevalt, zijn de sporters van harte welkom bij de vereniging!

Deventer Sportploeg

Op zaterdag 15 september zijn de ruim 80 sporters van de Deventer Sportploeg gehuldigd voor hun prestaties tijdens de Special Olympics in juni. Het was een feest voor de ploegen om op het grote podium te staan en de lovende woorden van wethouder Liesbeth Grijsen en NOS-verslaggever en presentator Maarten Tip in ontvangst te nemen. En natuurlijk het daverend applaus van het publiek!

Obstacle Run

Meer dan 1200 deelnemers deden zondag de 16e mee aan een van de afstanden tijdens de Obstacle Run. Een kleine 50 van hen deden mee aan de 1 kilometerrun, die ook toegankelijk was voor sporters met een beperking. Davey, Sylvia en Eva volbrachten de tocht in hun rolstoel! Leuk detail: alle 1200 deelnemers moesten tijdens hun tocht dwars door de Iedereen Actiefbus, die één van de obstacles was deze zondag.

Promotie aangepast sporten

Op woensdag was álle aandacht gericht op het samen sporten. Met Ready to sport, de Esther Vergeer Foundation (tennis), Riverside Racing (handbiking), het KJ Project (rolstoelvaardigheid) en natuurlijk de Sportcarroussel kregen een kleine 250 leerlingen van verschillende scholen in Deventer de gelegenheid om clinics te volgen en lekker samen te sporten. Veel sporters met een beperking die hun weg in Deventer al gevonden hebben waren aanwezig om hun eigen sport te promoten.

‘Deze dag is echt pure promotie voor het aangepast sporten’, vertelt Kees van Hoof, regiocoach van Iedereen Actief. ‘Het is geweldig om te zien hoeveel mensen er vandaag plezier beleven aan het sporten en hoe groot het aanbod in onze regio al is. Hier kunnen we laten zien dat iedereen kan sporten en bewegen. Op zijn eigen niveau, maar wel bij een reguliere sportvereniging.’

Vrijwilligers

Maar liefst 120 vrijwilligers zijn – verdeeld over de week – in touw geweest om het mogelijk te maken dat er zoveel aandacht was voor het aangepast sporten en dat zo’n 1800 bezoekers van het Sport- en Beweegplein aan hun trekken kwamen. ‘Eén van onze sporters, skeeleraar Ewald van Bussel, heeft er een hele week vakantie voor ingezet’, lacht Kees. ‘Elke dag was hij hier! Maar ook andere sporters, vrijwilligers – van de verenigingen, maar ook bijvoorbeeld ouders van sporters – en stagiaires van de scholen, ze hebben allemaal een heel belangrijke bijdrage geleverd. Zonder hen was al deze aandacht voor het aangepast sporten niet mogelijk!’

Vorig artikelWeerbericht dinsdag
Volgend artikelDeventerse gaat als kok naar Guinee